Проверят мострения участък в центъра до края на седмицата

Ако пробният участък бъде одобрен, целият терен ще бъде пренареден, без да се създава излишно напрежение за хората

Мостреният участък в центъра на Варна, който трябва да бъде пренареден с павета и декоративни материали, трябва да бъде готов до края на седмицата, съобщи кметът Иван Портних. Решението за това бе взето миналата седмица от обществения съвет по градоустройство към общината. Експертите се произнесоха, че изпълнението на 215-те метра е некачествено, затова бе препоръчана нова технология за работа.

Ако пробният участък бъде одобрен, целият терен ще бъде пренареден, без да се създава излишно напрежение за хората. Важно е технологично проектът да бъде спазен, каза кметът. Той допълни, че е поканен представител на производителя на клинкера от Германия, който на терен ще провери работата по нареждането на паветата.

Договорът с фирмата „Зебра трафик”, която беше избрана за изпълнител след процедура по ЗОП не може да бъде прекратен. На нея обаче ще й бъдат наложени всички санкции, които законът позволява, обясни още Портних.

Причина за това са сроковете, заложени в договора по оперативната програма, от която се финансира ремонтът на пешеходния ринг, научи varnautre.bg. При обществената поръчка фирмата е получила най-голям брой точки сред конкурентите си за изгодна цена - компонетът с най-голяма тежест според действащия тогава ЗОП преди гласуваните по-късно в него изменения. Освен това "Зебра трафик" доказала пред комисията опит в строителството и изграждането на пътни настилки.

„Според договора фирмата може да бъде санкционира за неотстраними дефекти, но тази хипотеза няма да издържи в съда, защото паветата могат да бъдат пренаредени. Най-важното е да упражним абсолютен контрол и с всички законови средства те да бъдат принудени да изпълнят обекта така, както всички варненци искаме. Всеки варненец вижда какво е качеството сега и няма нужда да си голям специалист, за го видиш”, коментира градоначалникът.
Той припомни, че за ремонта на централната пешеходна зона са избрани най-качествените материали:„Клинкерът е с максимална дебелина 52 мм и с показатели за водопроницаемост и удароустойчивост, които са по-високи от европейските стандарти. Няма сила, която да ме убеди, че за няколко месеца този качествен материал не може да бъде положен на отсечка от 215 метра”, категоричен беше той. 

Пренареждането става с нови метални дистанционери немско производство. Те ще осигурят стабилност и симетрия на фугите.