Норвегия ще бори просията със затвор

Животът

19-06-2014, 17:33

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред 194 просяци, преброени в Осло през 2012 г., едва седем са били норвежци

Правителството на Норвегия предвижда строги мерки, включващи и лишаване от свобода, за да пресече инвазията от просяци от чужбина, съобщава AFP.

Идеята е за нова забрана за просията в страната, след като тя бе отменена през 2005 г. Сега кабинетът предвижда временно решение, което ще даде на местните власти правото да решават дали да наложат условия за просията и да дадат на полицията правомощията да изискват документи за самоличност и да съставят регистър на просяците. Просенето в градовете, които решат да го забранят, ще се наказва с глоба и затвор до три месеца.

Намерението на властите е от лятото на 2015 г просенето на обществени места ще бъде забранено и на национално ниво. Министърът на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен от дясната популистка антиимигрантска "Партия на прогреса" заяви, че намира връзка на просията с престъпността, особено с джебчийството.

Тази мярка ще засегне основно ромите, посочва АФП. Сред 194 просяци, преброени в Осло през 2012 г., едва седем са били норвежци. "Останалите бяха предимно румънски граждани от ромски произход", уточни министърът.

През април пък беше обсъден проект, който предвиждаше експулсиране за просия, но сега явно в скандинавската страна са решили да предприемат по-сериозни мерки с новия закон.