Възможните причини за трагедията в "Аспарухово"

Христо Топчиев стига до заключения, които са напълно възможни и може би те са една от причините за случилото се

Използвайки Google street view и събирайки фактите варненецът Христо Топчиев стига до заключения, които са напълно възможни и може би те са една от причините за случилата се трагедия във варненския квартал "Аспарухово". В текста към видео материала той обяснява в подробности фактите и причините за драмата съсипала стотици човешки съдби.

Друга версия пък имат метеоролозите, цитирани от Дарик Варна. Според тях една от причините за наводнението в "Аспарухово" е преувлажнената почва от предните дни, в която валежът не попива, а се оттича като повърхностен отток. Това е мнението на директора на НИМХ Варна Иван Иванов.

От метеорологичния институт отчитат, че сумата на валежа в кв. "Аспарухово" и южно от него е над 50 mm/h. При такава интензивност на валежите, на територия от 1 km2, през определен створ преминават 50000 m3. "Респективно, ако едно дере, както е случая с това над кв. "Аспарухово", е около 4 km2 по улиците на квартала са преминали 200 000 m3 вода за 2-3 часа. Това представлява водата на един малък язовир", коментира Иванов.

Той посочи, че количеството на валежа през изминалото денонощие е около 50 l/m2, като само валежа, измерен в метеорологична станция Варна, намираща се в района на сп. "Почивка", в периода 18.00 – 20.00 ч. е около 35 l/m2.