Пациентски организации: Здравеопазването ще стане жертва на политическата криза

Животът

22-06-2014, 13:41

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Насаждането на омраза от страна на пациенти към медицинското съсловие е пагубно за обществото ни и здравето на нацията ни

Отворено писмо до институциите, в което изразяват тревога за бъдещето на българското здравеопазване, което не само ще се превърне в жертва на политическата криза, но и за втора поредна година е изложено на предварително планиран дефицит, изпратиха пациентски и болнични сдружения и организации. В него те посочват, че дори според най-оптимистичните прогнози средствата на НЗОК ще стигнат за възстановяване на разходите за лечение на българските граждани само до месец септември. А това предвещава огромна криза и поставя въпроса ще има ли след месец септември здравеопазване изобщо.

Категоричното им настояване е за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г., отпадане на Постановление 94 на МС от 25,04,2014 г. и позоваващите се на него анекси за болнична помощ, както и проява на държавническа съвест при гласуването на бюджет 2015 на НЗОК, за да се планират реални разходи за лечение, а не да се залагат дефицитни дупки, в които за съжаление продапада болния българин, а не политическата класа.

Структурите, които са автори на писмото са Национална пациентска организация, Федерация "Български пациентски форум", Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на общинските болници в България и Национално сдружение на частните болници.

Ето и част от писмото:

Анексите за болнична помощ, които бяха изпратени на управителите на лечебните заведения тази седмица, предвещават крах, но не само за болниците – те са изключително опасни най-вече за пациентите. Приложенията преповтарят заложеното в Постановление 94 на МС от 25.04.2014 г., с което държавата намери механизъм да не заплаща вече оказаното лечение от болниците или иначе казано да откаже да покрие разходите на пациентите от тяхно име и с техните здравни вноски. Това предрича само едно - смърт чрез обезкървяване за лечебните заведения за болнична помощ. Ето защо организициите, които днес заставаме зад това Отворено писмо – НПО, ФБПФ, БАЗП, СОББ и НСЧБ – дадохме на съд Постановление 94 и очакваме произнасянето на Върховния административен съд. Преди малко повече от месец алармирахме, че този нормативен акт в един момент ще покаже едно – лимитът ще придобие лице. И не само едно, а на много хиляди български пациенти, които няма да имат възможността да бъдат лекувани.

И трябва да е ясно за всички - не болниците са виновни са дефицита. Той бе предварително планиран за втора поредна година и на всички в системата бе ясно, че средствата ще стигнат максимум до септември 2014. Факт е, че през последните 5 години средствата за болнична помощ, спрямо общите средства за здравеопазване, са намалени с повече от 6% на фона на непрекъснато прокламиране, че болниците харчат все повече. Освен това не болниците отклониха около 2 милиарда лева от резерва на НЗОК в посока консолидирания бюджет през предходните години.

На болниците НЗОК заплаща само извършена и проверена дейност и трябва да се спре със спекулациите по отношение на лечебните заведения за болнична помощ, тъй като насаждането на омраза от страна на пациенти към медицинското съсловие е пагубно за обществото ни и здравето на нацията ни.

В очакване на вашите отговорни действия:

Д-р Станимир Хасърджиев – Председател на НПО

Иван Димитров – Председател на ФБПФ
Пламен Таушанов – Председател на БАЗП
Д-р Неделчо Тотев – Председател на СОББ
Д-р Явор Дренски - председател на НСЧБ