По 300 лева от общината за пострадалите семейства

Мисия Варна

24-06-2014, 13:37

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Съветниците отказаха да покрепят предложението на БСП всеки да дари една заплата за бедстващите

По 300 лева на домакинство ще отпусне Община Варна от бюджета за социални дейности за пострадалите от потопа в "Аспарухово" на 19 юни. Това решиха общинските съветници на извънредна сесия посветена на трагедията. Предложението на Владимир Тонев от "Нашия град" сумата да бъде по 500 лева не беше прието, тъй като все още не се знае какъв е броят на семействата, които ще получат помощ и за колко от тях ще стигне социалната програма. Очаква се те да бъдат около 250 и за сега сумата ще е по 300 лева, за да има за всички. По-късно при възможност ще се гласува и допълнителна помощ, обясни Медиха Хамза - председател на социалната комисия.

Съветниците отказаха да покрепят предложението на БСП всеки да дари по една заплата за бедстващите. Вместо това те приеха декларация, че членовете на местния парламент ще дарят колкото решат. Това според тях е нужно, тъй като повечето щели да дарят много по-голяма сума от една месечна заплата. Съветниците гласуваха още погребенията на 12-те жертви да са за сметка на общинската фирма "Обреди". Общината ще поеме и разходите по документацията за бракуване на потопените автомобили.

Комисия ще изследва причините за бедствието и ще посочи мерки за предотвратяването му в бъдеще, реши днес ОбС, по предложение на Костадин Костадинов. В нея влизат 7 съветници -Марица Гърдева и Станислав Иванов от ГЕРБ, Огнян Къчев от БСП, Пламен Георгиев от Граждански експертен център, Костадин Костадинов - независим, Антон Апостолов от "Промяна за Варна" и Станислав Темелков от Атака.

По настояване на граждани комисията ще се занимава и със състоянието на деретата и в други части на града, най-вече на Франгата.