Варненци дариха картини за Международния ден на моряка

Варна Лайф

24-06-2014, 15:27

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Умалено копие на рулево устройство също е сред новите експонати във Военноморския музей

Картина, изобразяваща пътническия кораб "Варна" и умален модел на рулево устройство получи Военноморския музей по повод Международния ден на моряка, който се отбелязва на 25-ти юни.

Те бяха дарени от моряците Димчо Пишманов от Бургас и Михаил Аврамов от Варна. Освен, че следват общ професионален път, посветен на морето те посвещават минутите свободно време на своето хоби и на творческите си заложби. Двамата автори събраха своите творби в изложбата „Кораби в длани”, която бе открита по-рано днес в залата за временни експозиции на музея.

Уникални модели на котви, камбани и корабни механизми от бронз, месинг и дърво представи Михаил Аврамов. За тях той използва "отпадъчни материали" – бракувани корабни резервни части. Сред последните произведения на автора е торпедоносецът "Дръзки", изработен от бронз.
Над 60 картини маслена живопис, включени в изложбата, представят голяма част от българските търговски кораби през XX в., сред които са танкерите "Янтра" и "Арда", моторният кораб "Странджа", пътническият "Варна". Това е само една част от огромната колекция произведения на бургаския художник Димчо Пишманов, които публиката в морската ни столица вижда за първи път.

Още две дарения постъпиха в музея днес – паметен медал от откриването на фериботната връзка Варна –Иличовск, който подари Димчо Пишманов и картината "Разгромът на Хамидие" на художника Васил Петров, дарена от Капитан далечно плаване Андриян Евтимов – собственик и управител на "Старгейт Маритайм".