Събарят 11 къщи в "Аспарухово"

Мисия Варна

24-06-2014, 16:11

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Търсят място за настаняване на над 250 души

11 са опасните жилищни сгради в бедстващия квартал "Аспарухово", които трябва незабавно да бъдат съборени. Те са в различни части на района. Въпреки очакваното напрежение, не трябва да има компромиси. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних на брифинг на кризисния щаб. По думите му, къщите, които трябва да бъдат разрушени ще се увеличи, защото назначените експертни комисии все още не са обходили всички сгради.

Засега дом трябва да бъде намерен за над 250 човека. Хората се настаняват в общински и други бази, поискани са и фургони. Полицията не може да се справи с охрана на имуществото на пострадалите и за това е наета частна фирма.

Специален телефон за дарения за пострадалите жители на "Аспарухово" разкри община Варна. Желаещите да подпомогнат пострадалите могат да получат актуална информация за необходимите консумативи и финансови средства на телефон 0886-870-355.От днес функционират и два пункта за събиране на помощи за пострадалите от бедствието в Аспарухово - техника и домакински пособия. Единият е разположен на служебния паркинг на община Варна, а другият в дом "Другарче" на ул. "Генерал Колев". Пунктовете работят от 9 до 17 часа. В "Аспарухово" се разчистват приоритетно основните пътни артерии и по-големите улици. 

Свлачището на "Галата" също е поддало. Притеснението е заради високите нива на подземните води и многото свлачищни зони в района. Правят се огледи на всички свлачища и хората в застрашените райони се евакуират. Като рискови са определени 85 къщи.