Продават "Мерцедес" на Тодор Живков в немски сайт за коли

Варна Лайф

24-06-2014, 22:25

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Лимузината е на 16 000 километра и струва 175 000 евро

Автокъща в Берлин продава лимузина, за която твърди, че е принадлежала на бившия български лидер Тодор Живков. Обявата е поместена в немската версия на сайта mobile.de. Цената на антиката е 175 000 евро.

От обявата кандидат-купувачите могат да научат, че Mercedes-Benz Type 300 е един от най-престижните модели на 50-тте години на миналия век. 

За първи път Mercedes-Benzs 300 е представен през 1951 г. на автомобилното изложение във Франкфурт. Колата е дълга над 5 метра с хромирани брони и радиаторна решетка. Това е бил най-големият, най-скъпият и най-бързият автомобил, конструиран от Западна Германия след Втората световна война. Тази лимузина е наречена Adenauer в чест на германския канцлер Конрад Аденауер.

Уникалните външен вид и характеристики, в сравнение с предишните следвоенни модели, се радват на огромен успех сред държавните мъже, знаменитости и богати бизнесмени. В модела са включени уникални опции: няколко радиоприемника - модели Becker, телефон на къси вълни, диктофон, метален люк, както и комбинация от дървени декоративни видове, кожени или платнени седалки и килими по поръчка. Моделите, използвани от д-р Конрад Аденауер, имали допълнителни потребителски функции, включително завеси на прозорците, разделителен прозорец, екран с новинарски емисии от вестници и списания, масички за хранене и писане, отделения за съхранение на документи, осветени огледала, фарове за мъгла, сирени, както и поставки за знамена.

Дори в средата на миналия век на Mercedes-Benz Adenauer струва много. Цените на държавните лимузини останали в тайна, но когато колата стана достъпна за обикновените граждани, тя струвала 20 000 DM. За сравнение на Volkswagen 1200 Export струвал 5400, Opel Kapitaen - 9600, а средните доходи в Западна Германия тогава били около 350 DM. Трудно е да се изчисли колко би струвала днес тази умна лимузина.

През периода 1951-1958 са произведени едва 760 броя от Mercedes 300.

През юни 1958 е произведена лимузина от този модел специално за българския държавен глава Тодор Живков. Според колекционери и историци впоследствие това става любимата му кола. Според продавача тя е навъртяла 16 000 километра.

Редки автомобили за милиони се пазят в гаража на НСО и днес. Колекционерската им стойност е изключително голяма и заради историческите личности, който са се возили в тях.

Най-ценен е „Мерцедес-Бенц 600 Пулман”, произведен през 1970 година. Специалисти от музейния център на немската марка са предлагали на службата 500 000 евро за колата. В немски сайтове за продажба на коли подобни експонати са обявени за близо 900 000 евро. В пулмана освен Тодор Живков се е возил и лидерът на СССР Леонид Брежнев, и други държавни глави. Райков смята, че ако се обяви търг, цената на ретро машината може да мине и 1 млн. евро. Мерцедесът е „ландулет”, което означава, че задната му част става на кабриолет и е използван за паради. Луксозното возило е с климатик и минибар. Кожената тапицерия вътре е изключително запазена.

Друга не чак толкова скъпа, но за сметка на това уникална машина е румънски джип ARO 304. Той е подарен на Тодор Живков лично от румънския диктатор Николае Чаушеску и е предназначен за лов. Уникалното на модела е, че се правел ръчно по специалната поръчка на Чаушеско и са произведени само 4 броя от него. Не е ясно дали Живков някога е използвал по предназначение колата.

Окото привлича и зелен „Кадилак“ от 1956 г. В него със сигурност са се возили първият космонавт Юрий Гагарин и кубинският лидер Фидел Кастро. Последният е идвал в България два пъти - през 1972 и 1976 г. Кадилакът е кабриолет и е в отлично състояние.

Най-старите машини са две лимузини „ЗИС”, които са от 1952 година. Общо от завода, носещ името на Сталин, са излезли около 3000 бройки. Те са с 8-цилиндрови двигатели. Едната, във винено червен цвят, е кабрио и се е използвала за паради.

Последните ВИП лимузини с произход СССР са „ЗИЛ- 115“, известни още като „членовоз”, защото са возили членовете на Политбюро. Машините са бронирани, имат електромагнитна защита срещу дистанционно взривявани бомби, срещу газови атаки и спукване на гуми. Подът и корите на вратите имат тапицерия и килим от мечешки кожи.
В гаража на НСО остарява и колекционерско джипче „Фолксваген“ с отровно-зелен цвят, което е подарено на сина на Живков – Владимир.

Най-многобройни в бившия гараж на УБО, както се казваше службата по социалистическо време, са лимузините „Чайка“. През 2008 г. по-голямата част от тях, както и много други ненужни коли, са продадени на търг. Тогава в бюджета на службата са влезли 900 000 лв.