Станишев и днес остана депутат, ГЕРБ се обидиха и не влязоха за кворума

Новините

26-06-2014, 10:30

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Случаят може да се окаже сложен юридически казус, ако не бъде решен и утре

Соцлидерът Сергей Станишев и днес не бе освободен като народен представител след поредния провал на заседанието на парламента. За втори път тази седмица заради липса на кворум народните представители не можаха да гласуват искането му за прекратяване на пълномощията му като народен представител, за да стане евродепутат. В пленарна зала бяха едва 109 от управляващите. ГЕРБ и "Атака" отново отказаха да влязат в зала и така се провали заседанието на парламента.

След като и вчера нямаше заседание, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите си днес да осигурят нужния кворум и да го изпратят в Брюксел.ГЕРБ обаче са се обидили на колегите си от БСП и заради това са решили да нарушат обещанието на лидера си Бойко Борисов и да не влязат да помогнат за осигуряването на кворум в пленарна зала.

"Парламентарната група на ГЕРБ категорично възропта след публичните изяви тази сутрин на представители на БСП, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиваш начин се гаврят с ГЕРБ, с нашия председател", обясни пред журналисти експарламентарната шефка и настоящ депутат от опозицията Цецка Цачева.

Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител.Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента или от ЕП.

Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат."Нашето желание и решение е утре отново да участваме в опита за кворум, защото не можем да оспорим желанието, на който и да е народен представител предсрочно да си прекрати мандата", обеща от своя страна Цачева.