НЕК дължи 1,4 милиарда лева за "Цанков камък" и за АЕЦ"Белене"

Новините

26-06-2014, 16:12

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плащаме 1 млрд. лева повече за ток заради слънчевата енергия

Токът в България най-евтин в ЕС

Още милиард и половина идват от разходи за покупка на ел. енергия

2.9 милиарда лева са  задълженията на Националната електрическа компания, натрупани за преиода 2010-2014 г., съобщи шефът на енергийния регулатор Боян Боев на пресконференция на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те се дължат на разходи на НЕК за покупка на електрическа енергия  и за разходи по инвестиционната програма на компанията

1,5 млрд. лв. са невъзстановените разходи за закупуване на електроенергия, свързани със задължението на компанията да я изкупува от ВЕИ производителите, американските ТЕЦ-ове АЕЦ "Гълъбово" и "Контур Глобул", както и заради работата в помпен режим на ПАВЕЦ "Чаира". 500 млн.лв. от тях  са включени в сметките на крайните потребители, а останалите 1 млрд. лв. ще трябва да бъде компенсирани на НЕК, което ще стане с бъдещите цени на тока.

Няма обаче да има шоково поскъпване на електроенергията. Това ще стане възможно благодарение на решението на ДКЕВР НЕК да изкупува с 50% по-малко електроенергия от ВЕИ производителите, както и с около 20% по-малко изкупена еленергия на преференциални цени от американските ТЕЦ-ове.

Възможно е цените на електроенергията да бъдат актуализирани на всеки три месеца, а не както е досега веднъж годишно.Възможно е също и да има нови цени на електроенергията на 1 октомври т.г. или 3 месеца след планираното увеличаване на цените на тока, което трябва да влезе в сила на 1 юли.

Над 1,4 млрд. лв. дължи НЕК като разходи за инвестиционната си програма, натрупани като задължения по два проекта - ВЕЦ "Цанков камък" - 694 млн. лв.  и по спорния проект АЕЦ "Белене" - 784 милиона лева. Тези задължения обаче не подлежат на компенсиране от ДКЕВР чрез цените на тока, уточни Боев.