Дъжд ще се лее през цялото лято

Животът

28-06-2014, 11:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Три дни почивка със слънце и жега преди новата порция валежи

Не се сбъднаха прогнозите за дъждовно лято само до втората половина на юли. Валежи ще продължат да се сипят до края на август. Това съобщи пред "Труд" Петър Янков, дежурен синоптик в TV-MET.

Колкото да си поемем глътка въздух преди новата порция вода, от днес до понеделник следобед ни очакват три сухи и слънчеви дни с температури между 23° и 29°. Жегата идва от по-топли въздушни маси от Северна Африка и Средиземноморието, които ще нахлуят от югозапад. Превалявания са възможни само в планините, и то в Рила и Пирин.

В понеделник следобед в Западна България отново ще завали, но облаците бързо ще се изнесат на изток, посочи Петър Янков. Във вторник ще е хладно и ветровито, а градусите ще са между 23 и 29. От идния четвъртък - 3 юли, се задава нова почивка от дъждовете с жега до 38° (максимумът ще се отчете в традиционно топлите градове Сандански, Петрич, Хасково, Кърджали), но само за 4 дни. От 7-и до 15-и юли отново ще ни налегнат валежи. Около 10-и юли ще има и чувствително понижение на температурите.

По-сухо време с възможност за вземане на отпуска ще настане след 15 юли. То ще продължи до около 10 август. След това отново се очаква да дойдат два нови влажни периода - между 10-и и 15 август и 20-и и 25 август, изброи дежурният синоптик в TV-MET.