Номинираха 7-годишния Калоян за "Достойните българи"

Животът

29-06-2014, 08:44

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Детето подари любимите си колички и легло на дете в "Аспарухово"

7-годишният Калоян, дарил любимите си колички и леглото си на дете от Аспарухово, е номиниран в годишните награди “Достойните българи”, пише "24 часа".

Първолакът трогна много хора, след като писмото му се появи на първа страница на в. “24 часа” в четвъртък. Читатели се обаждаха в редакцията. “Това дете е ангел, трябват ни повече такива светли примери”, сподели 65-годишната баба Катя от Смолян.

Стотици родители пишат в социалните мрежи, че ще говорят с децата си да последват примера на Калоян. Снимката с писмото му е споделена над 2000 пъти.

Историята на момчето бе разказана и в сутрешните блокове на водещи медии. Те се обадиха в редакцията на “24 часа”, за да искат контакт с момчето.

Самото дете няма представа, че е станало медиен герой. Първолакът от столичното 1-о СОУ е на гости на баба си и дядо си в казанлъшко село. Майката на Калоян - Ангелина, каза за “24 часа”, че решила да дари старото креватче на момчето за пострадалите от наводненията в Аспарухово. С бащата на малчугана - Александър, обсъдили какво още могат да направят и попитали Калоян какво иска да дари.

Момчето лично избрало да даде количките си и написало от сърце писмото си, преди да замине на село.

Ангелина и Александър не искат да извличат дивиденти от случая. Те споделят, че се вдъхновили от друга жена, която направила дарение. Двамата смятат, че делото им е съвсем нормално.

Ангелина разказа, че има още много като нея, които отдавна се ангажират с помощ на хора в нужда. Вярва, че с примера на всички българи, обединили се сега, се създава едно различно и ново общество. “То показва истинските ценности и стойности”, убедена е младата майка.

Жената ни умолява да се свържем и с други хора, направили дарения за пострадалите в Аспарухово. Не разбира защо получават такова внимание. “Направихме нещо съвсем обикновено и човешко. Истинските герои са хората, пратили есемес на 17 777. Това са нашите майки, сестри, братя, баби и дядовци”, разказва младата бижутерка.

Самата Ангелина е дарител отдавна. Тя участвала и в кампанията за събиране на средства за пострадлите от наводенията в Сърбия и Хърватия. Наскоро младата майка написала картички с красиви пожелания за хората там и ги занесла заедно с Калоян. Тя му обяснила, че има бедстващи хора не само у нас, но и в чужбина, и те са също толкова важни.