Половината служебен кабинет от "Дондуков" 2

Новините

02-07-2014, 07:24

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Една от най-сериозните кандидатури за служебен премиер е на началника на кабинета на президента Екатерина Захариева

Голяма част от министрите в бъдещия служебен кабинет, който държавният глава Росен Плевнелиев ще обяви след разпускането на парламента на 6 август, ще бъдат измеждду сегашните съветници и секретари на президента.
"Имам готовност, имам и опита да създавам и сформирам служебни правителства", каза вчера Плевнелиев. Той поясни, че ще проведе консултации с всички партии, след като правителството подаде оставка. "Отворен съм за диалог, но аз ще сложа подписа си зад всяко име", обяви той. Желанието на Плевнелиев е да избягва имена на хора, които се свързват с политическа партия или финансова групировка.
Една от най-сериозните кандидатури за служебен премиер е на началника на кабинета на президента Екатерина Захариева. В служебното правителство на Марин Райков тя беше вицепремиер и министър на регионалното развитие. За министър на регионалното развитие се спряга Йорданка Чобанова. Тя е съветник по европейските въпроси на Плевнелиев, а в служебното правителство бе шеф на кабинета на Захариева. Силна е и кандидатурата на Евгени Ангелов за министър на икономиката. Сега той е съветник на президента по икономическите въпроси. От средата на 2009 до края на 2011 г. той бе зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Ангелов е магистър по бизнес администрация от Harvard Business School и бакалавър от London Guildhall University. Президент е на Харвардския клуб в България.

За външен министър се очертава секретарят по външната политика на президента Тихомир Стойчев. Той е дипломат от кариерата в МВнР. Бил е временно управляващ и зам.-ръководител на посолството ни във Вашингтон.
Секретарят на президента по социалните въпроси Деяна Костадинова най-вероятно отново ще поеме поста министър на труда и социалната политика. В предишния служебен кабинет тя беше и вицепремиер. За правосъден министър Плевнелиев има възможност да избира между няколко души, но запознати твърдят, че се е спрял на съветника си по правните въпроси Наталия Киселова. Тя е била експерт в дирекция "Съвет по законодателство" в Министерство на правосъдието до януари 2012 г.
Най-трудно ще е да се намери министър на вътрешните работи. Повече от година Плевнелиев няма никакви съветници по сигурността, а ресорът МВР е твърдо окупиран от експерти, близки до БСП и ГЕРБ.
Като евентуален служебен военен министър се спряга името на контраадмирал Георги Георгиев, който до понеделник бе зам.-началник на отбраната, но премина в резерва.