В парламента: Търси се златен пръст

Новините

02-07-2014, 07:29

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

“Атака” напусна, ГЕРБ решава за кворума

В парламента се търси нов златен пръст. Кворумът отново е под въпрос, след като Волен Сидеров обяви, че "Атака" окончателно напуска Народното събрание. "Тук няма какво повече да се реши и прави", заяви лидерът на националистите. Досега той носеше прозвището Златния пръст, защото осигуряваше с групата си работата на парламента при бойкотите на ГЕРБ.
Сега съдбата на 42-ото Народно събрание е в ръцете на хората на Бойко Борисов. В ГЕРБ ще решават поотделно за всяко заседание дали да се регистрират или не, стана ясно от думите на вицелидера Цветан Цветанов. 
Тежката дума ще има лично Борисов. 
Математически съществува и вариант, в който кворумът от поне 121 души може да бъде осигурен, ако депутатите от БСП и ДПС бъдат подкрепени и от петимата независими. Те обаче вече са четирима, след като Красимир Стефанов вчера подаде заявление за напускане на НС.

"Атака" обяви бойкот на парламента. Волен Сидеров заяви вчера, че депутатите му повече няма да стъпят в пленарната зала и няма да се регистрират за кворум. "Не виждам защо да продължаваме да влизаме на заседания, като няма какво повече да се реши и да се прави в парламента. Това Народно събрание няма какво повече да роди", обясни Сидеров. Не съм притеснен, лаконично коментира шефът на НС Михаил Миков. 
От днес дали ще има или не пленарно заседание зависи главно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. И от независимите депутати. След като Румен Йончев излезе от червената група, а Сергей Станишев още няма наследник в НС, БСП и ДПС имат 118 гласа. Нечленуващите в група са петима. Двама от тях - бившите ГЕРБери Георги Марков и Даниел Георгиев, обаче не са се появявали от месеци, а парламентарната практика показва, че винаги има по поне дузина отсъстващи народни представители от мнозинството, което затруднява достигането на заветната бройка от 121 души.
"Стандарт" научи, че днес кворум ще има. Според парламентарния правилник във всяка първа сряда от месеца партиите имат право да включат в дневния ред желана от тях точка. Така утре депутатите от ГЕРБ ще искат да се започнат с промените в Наказателния кодекс, които отменят давността на политическите престъпления на комунистическия режим по време на възродителния процес. Промените срещат подкрепата на ДПС, но и яростната съпротива на БСП. Миналия петък заседанието бе провалено от левицата именно заради тази точка. Столетницата се е заканила чрез процедурни хватки да се опита да отложи приемането на новите текстове и днес.
За всеки следващ ден обаче кворумът е под въпрос. Това стана ясно от думите на втория в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Партията ще решава поотделно за всяко заседание дали да се регистрира или не.