Продават дипломи за всеки джоб

Крими

02-07-2014, 13:29

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Тапиите вървели от 400 до 5000 лева

Продавачи на дипломи в нета изправиха на нокти просветното министерство. Министър Клисарова изпрати писмо до прокуратурата с молба да извърши проверка по сигнали за търговия с документи за средно и висше образование, пише "Стандарт".

За първи път в съобщения на "търговци" се твърди, че документът, който купувате, може да има всички необходими защити, които дава и просветното министерство. Ако действително някой търгува с такива дипломи, това би означавало, че в далаверата има замесени хора както от ведомството, така и от вузовете. Възможно е обаче просто продавачите на незаконни документи да подвеждат клиентелата си. Просветното министерство е получило няколко сигнала за подобни оферти, публикувани в сайтове за обяви. Последните от тях бяха публикации в пресата, след като репортер е получил такова предложение от сайта diplomite.wordpress.com.

Трябва ви фалшива диплома? Може да си я купите и за 400, и за над 5000 лева. Зависи за какво ви е нужна. Ако сте сигурни, че работодателят ви няма да проверява автентичността на документа ви в сайта на образователното министерство, може да минете и тънко. Ако ви трябва тапия за времето преди 2009 година, също ще ви излезе по-евтино. Причината е, че след това просветното министерство въвежда защита на тапиите с холограмни стикери, което прави фалшификацията по-трудна. Най-скъпо е да се сдобиете с диплома за магистър, която при това има всички екстри на просветното ведомство. Тя ще излезе общо 5600 лева.

В момента в интернет изобилстват сайтове, които предлагат фалшиви дипломи и вероятно има достатъчно клиентела, която се изкушава от това. Според посочения по-горе сайт "дипломите ни са напълно изрядни за използване за всякакви цели, като например за намиране на по-добре платена работа". "Предлагаме дипломи за завършено средно, средно специално и висше образование", пишат още търговците. Те обещават получаване на документа за 3-4 дни и плащане едва при доставка. Заявките трябва да бъдат адресирани към Камен Стоянов, регистриран в mail.ru. Публикация във вестник "Сега" посочва, че репортерът е получил оферта, съгласно която таксите тръгват от 800 за обикновена диплома и 1900 добавка за вписване в регистрите на МОН. Магистърската пък струва 1400, а регистрацията й в просветното ведомство - още 4200.

Успехът в тапията е по избор

В същото време в сайтовете за безплатни обяви фигурират оферти и с по-ниски цени. При това при някои от тях търговците искат капаро преди доставката. Други посочват, че най-търсени са тапиите за основно образование, защото са нужни основно за шофьорски книжки. В една подобна обява дипломите за средно варират от 400 до 1200 лева, а бакалавърската вече излиза 1800.

За да имат подобни сериозни защити и да издържат проверка в регистрите на МОН обаче, дипломите трябва да отговорят на много строги изисквания. Според експерти на практика това не може да стане без влизане в бази данни и на вуза, и на министерството. Това би означавало участие на вътрешни хора. Причината е, че от 2009 година на сайта на МОН има регистри както за завършилите висшисти, така и за действащите и прекъснали студенти. За да може един човек да се окаже в регистъра на завършилите, той трябва четири години да е подаван от университета си като действащ студент и да е присъствал в този регистър. Ако прекъсне, това също се отбелязва в регистъра. Ако има отклонения от четиригодишния срок, например студентът се обучава за по-кратък период по индивидуален план, МОН изисква задължително доказателства от университета, че този човек е изпълни всички изисквания по учебния план и е набрал нужните кредити. Два пъти в годината регистърът на студентите се актуализира.

По този начин един човек, който иска да си купи диплома от тази година, трябва да е присъствал в минали години в регистрите и на МОН, и на вуза си.

Освен това хартията, на която се печатат дипломите, има и допълнителни скрити знаци, които не се виждат с просто око. На практика тя има същата защита като банкнотите, твърдят ректори. Всяко удостоверение има и уникален фабричен номер, а от 2009 г. - и холограмна защита. Възможно е обаче някои работодатели да не са запознати с всички допълнителни защити, които се предвиждат за един сертификат, и затова да не проверяват достатъчно детайлно документите на кандидатите за работа. По този начин може и да успеете да подведете шефа, поне за кратко.

От МОН казаха, че не могат да извършат вътрешна проверка по случая, но такава може да направят разследващите органи. Едва ако те преценят, може да се търси дали има и вътрешни хора, замесени в случилото се.