Ремонтът на Двореца под въпрос

Мисия Варна

02-07-2014, 15:06

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Общината иска споразумение с ДКС, за да се направи ремонт без обществена поръчка

Ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна може и да не се случи. Това стана ясно от днешното заседание на комисията по собственост към местния парламент. Скандал се развихри заради предложение от администрацията, която настоява община Варна и ДКС да сключат споразумение по силата на което, Двореца да предостави зала "Конгресна" на общината, а тя от своя страна да извърши ремонта без да обявява обществена поръчка. 

Ремонтът на залата трябва да стане с пари от държавата.  През декември по сметката на общината са преведени 500 000 лв. за проектиране. От републиканския бюджет трябва да дойдат още 4,5 млн. лв. за самия ремонт, като към този момент от тях са преведени около 1,3 млн. лв. 

Сумата отпусната с постановление 19 на Министерски съвет обаче била за общината като бенефициент, а не за търговското дружество ДКС. Затова и общинската администрация изготвила въпросното проектоспоразумение, с което общината да възложи ремонта. 

"Смутен съм от цялата тази история, с която дори не съм запознат официално, по надлежния ред. По телефона научавам, че ДКС ще сключва споразумение с общината, за да извърши тя ремонта на зала "Конгресна", обяви прокуристът на ДКС ЕАД Симеон Варчев. 

Той уточни, че дружеството вече е обявило обществена поръчка за извършване на строително-монтажни работи, която трябва да приключи на 12 август. 

Защо дружеството е обявило обществена поръчка, след като не разполага с парите, пък попита зам.- кметът по правните въпроси Пламена Маринова. По думите й, мотивите за предложеното споразумение са заради липсата на време за провеждането на обществена поръчка. 

"Парите, които идват за ремонта, трябва да бъдат усвоени до 14 декември. В противен случай ще ги загубим. Първото постановление на Министерски съвет, с което бяха преведени 500 000 лв. за проектирането като бенефициент е посочен ДКС, в постановление 19, за 4,5 млн. лв., обаче е отпуснато на община Варна. Само Министерски съвет може да промени постановлението, но до момента това не е направемно", посочи тя. Маринова обаче не успя да отговори има ли е официално искане от община Варна, МС да промени постановлението и финансирането за ремонта да се отпусне на Двореца. 

С подписването на споразумението с Двореца, на общината няма да й се налага да обявява обществена поръчка, обясни още Маринова. Общината има подписано рамково споразумение с фирмата изпълнител на ремонтите в район "Приморски", допълни тя. Въпросната фирма е "Хидрострой" (бел. а.). 

По думите на Маринова, въпреки, че Агенцията за държавна финансова инспекция, която в своя обемист доклад за община Варна изтълкува въпросните рамкови споразумения като незаконни, вече 9 месеца не е изпратила предписание и общината продължава да работи по тях. 

Самото предложение за споразумението между общината и Двореца, пък бе определено от съветниците като безумно формулирано. 

"Основанията за така изготвеното споразумение, нямат нищо общо с предложението, на чиято база се предлага то", посочи съветникът Христо Атанасов, след което точка по точка започна тълкувание на основанията. "Освен това в предложения проектодокумент на някои места е изписано споразумение, на други договор. В крайна сметка това споразумение ли е или договор", завърши Атанасов. 

"Ако гласуваме това споразумение, излиза че община Варна ще къса билетчета в зала "Конгресна", пък тя даже не стопански субект", допълни и Николай Недков. Юридическата грамотност на предложеното споразумение подложиха на съмнение и други съветници. 

От групата на БСП пък директно обявиха, че няма да подкрепят подобно предложение, щом общината иска да прави ремонта без обявена обществена поръчка. 

В крайна сметка предложението не събра нужните гласове "за". Съветниците обаче се съгласиха, то да бъде вкарано на предстоящата сесия, след като претърпи някои корекции. 

"Ако предложението не мине на сесия, със сигурност няма да можем да усвоим парите. Не е време Варна да губи 4,5 млн. лв", коментира от своя страна зам.-кметът Пламена Маринова.