Игра на криеница - БСП и ГЕРБ се дебнат за провал на кворума

Новините

03-07-2014, 05:55

Снимка:

sofiaphotoagency.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че чака кворум, за да даде оставка

Игра на криеница кой кога ще избяга от парламента започна между мандатоносителя БСП и ГЕРБ. Социалистите вчера иззеха традиционната роля на опозицията и “разпуснаха” Народното събрание с проваляне на кворума. ГЕРБ заплашиха с “реципрочни мерки”. Поводът бе гласуване на промени в Наказателния кодекс за отпадане на давността за престъпления на комунистическия режим. Депутати и от двете партии признават, че така ще е до официалния край на мандата, ако на някоя от формациите не  харесва дневният ред. А премиерът Пламен Орешарски обяви, че чака кворум, за да даде оставка. 

Парламентът отново не успя да работи заради провален кворум. Този път не ГЕРБ, а мандатоносителят БСП издъни заседанието. Така не се стигна до гласуване на промени в Наказателния кодекс, които премахват давността за престъпления на комунистическия режим. Точката бе прокарана от ГЕРБ и подкрепена от ДПС. Социалистите използваха процедурна хватка - поискаха поименна проверка и се изнесоха от залата. От бързане масово забравиха чанти и телефони по банките.
В началото на деня ГЕРБ осигуриха кворум, въпреки отсъствието на "Атака". След провала на гласуването на НК обаче заместничката на Бойко Борисов - Цецка Цачева, заплаши с "реципрочни действия" за кворума. "Труд" научи, че лидерът на ГЕРБ обмислял дори депутатите му да бойкотират трайно парламента. Днес преди заседанието ГЕРБ ще бистрят стратегията си. Борисов бил ядосан от депутата комунист Александър Паунов. В дебатите той изригна: "Най-големият лъжец е Бойко Борисов - дядо му убит от комунистите. Ако дядо ти е убит от комунистите, никога няма да влезеш в БКП и в МВР." И обяви, че на първия ред на ГЕРБ е пълно с комунисти или внучки на партизани.
"За оставката на правителството ще избера момент в края на месеца, когато в парламента има кворум", обяви премиерът Пламен Орешарски, който така и не можа да отговаря на депутатски въпроси заради прекратеното заседание.
Високопоставен ГЕРБ-ер каза пред "Труд", че при оставка кворум ще има със сигурност.