Инат за 2 милиона лева: Парламентът харчи пари, въпреки че не работи.

Новините

04-07-2014, 05:37

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Депутати вземат надници и за провалени заседания

1 948 895 лв. Толкова ще струва на данъкоплатеца инатът на депутатите, които ще провалят работата на парламента до края на юли. Очаква се кворум да има само за оставката на кабинета, но дотогава парламентът ще харчи пари.

Депутатите, които се регистрират в залата, получават надница за деня дори заседанието да се провали поради липса на кворум.

Един пленарен ден на парламента струва на бюджета 149 915 лв., изчисли “Труд” на база разходите за 2013 г. Дори да се приспаднат надниците на депутатите-бегълци, има твърди разходи за размножаване на документи, заплати на чиновници и др.

Тъй като до края на юли има 13 пленарни дни, които са в сряда, четвъртък и петък, разходите за тях стават 1 948 895 лева.

Непленарен, но работен за администрацията ден, ни вкарва в 86 746 лв. разходи. До края на месеца има 8 непленарни работни дни. Администрацията работи от понеделник до петък независимо от това събират ли се депутатите или не.

По правилник парламентът е във ваканция през август. Така на бюджета поне ще бъдат спестени пари за 2 пленарни дни до 6 август, за когато президентът Росен Плевнелиев е планирал да разпусне депутатите.T