2000 на ден се връзват на солените SMS-и

Новините

04-07-2014, 06:07

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Изпращат призивите от Украйна, Нигерия и Гватемала

По 2000 души на ден са се връзвали на новата измама, при която потребителят получава SMS с текст “спешно е, обади се на този номер”. Първите подобни съобщения в България са регистрирани през март, но три месеца по-късно потребители от различни краища на страната продължават да ги получават. Спешният номер, на който гражданите са приканвани да звънят, в повечето случаи не е от държави членки на ЕС, а е регистриран в страни като Украйна, Гватемала, Нигерия, остров Света Елена, Тристан да Куня, залива Асенсион.
“Направихме справка при един от трите ни мобилни оператора, от която стана ясно, че за два дни около 2800 българи са позвънили или са изпратили съобщение на номера от SMS-a. Първият ден имахме 819 изходящи обаждания, втория - над 2000”, обясни пред “Монитор” началникът на сектор “Престъп­ления против собствеността” в Главна дирекция “На­­ционална полиция” Златка Падин­кова. Тя добави още, че не е ясно дали на обадилите се сметката е била по-висока и с колко, защото досега има информация само за двама съпрузи, които са подали сигнал в полицията.
В момента разследващите са отправили запитване дали подобни измами са извършвани и в останалите европейски страни.
Съдържанието на SMS-ите може да бъде различно – “ти спечели 5000 долара, обади се”, “имам нещо важно да ви кажа ми се обади сега” и др. Предполага се, че някои от съобщенията са писани с помощта на гугъл преводач заради неправилния словоред.
Самите потребители, до които ще бъде изпратен призива за спешно обаждане, са избирани на случаен принцип от софтуерна програма.
“Обикновено се въвеждат първите цифри за определения мобилен оператор, след което генераторът започва да прави комбинации за последните 6 числа като например “001, 002, 003”. Комбинациите от телефонни номера се избират така, че да се избягват еднакви цифри или сервизни номера, защото те обикновено са свързани със служители на операторите и това може да доведе до по филтриране на SMS-ите”, разясни експерт по киберсигурност. Така например се стигнало до получаването на такива съобщение от служителите на цял столичен офис, чиито номера се различавали по една цифра.
“Възможно е също номерът, от който се изпраща съобщението, да не е истински”, коментира Златка Падинкова. Едно от предимствата за извършителите е, че при този тип измама няма пряк контакт между жертва и извършител.
Според експерт по компютърни системи и мрежи има вариант потребителят да набере непознатия номер, от другата страната да бъде приет разговорът, но да се чува свободен сигнал в слушалката, който обаче е на запис и през цялото време жертвата да бъде таксувана като проведен разговор.
“Ако имате близки в чужбина, помолете ги да ви информират, ако си сменят номерата, но не се обаждайте на непознати, защото не се знае още колко може да ви струва това”, посъветва Златка Падин­кова.