Кмет, зам.-министър и областен пиха морска вода

Негативни коментари за състоянието на морската вода са излезли в няколко румънски медии

Като плод на корпоративни интереси определи информациията, че морската вода по варненските плажове е заразена и опасна  зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Това не отговаря на истината, съобщи той в морската столица и допълни, че се води черна кампания без доказателства. "Не е редно да се правят тенденциозни изводи на базата на отклонение от нормите само на един варненски плаж", посочи Ботев. 

"Ако някой иска да си продава залежалите ваксини, то това трябва да бъде обект на разследване", допълни още той. Негативни коментари за състоянието на морската вода са излезли в няколко румънски медии, но са опровергани още снощи.

Варненският кмет Иван Портних нарече информациите за зараза в морето "преднамерени спекулации", които целят икономически интереси. Областният управител Иван Великов увери, че държавата е гарант за безопасността и здравето на почиващите по Черноморието.

"Водата е чиста, плажовете се поддържат в прекрасно състояние. Курортите са в сериозна кондиция и са готови да посрещат гости", заяви той.

Възможността за зараза от хепатит А в морето е изключително малка и няма никакъв смисъл от имунизации, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Заболеваемостта от чревни инфекции е ниска. Няма препоръка хората да избягват морската вода. Отклонения от нормата има само по два показателя на "Офицерския плаж", но най-вероятно още в понеделник пробите ще бъдат по-добри, увериха от инспекцията.

За да докажат, че няма опасност, зам.-министърът, варненският кмет и областният управител пиха морска вода и нагазиха във водите на плаж "Буните".