Лондон с лимит за гурбетчии

Новините

07-07-2014, 06:17

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Консерваторите искат по-малко българи и румънци

Лондон се кани да сложи квоти за имигранти от България и Румъния, обяви "Дейли телеграф". Според изданието високопоставени британски консерватори готвят радикален план за ограничаване на броя на хората от по-бедните страни от ЕС, които искат да се установят в Обединеното кралство. Според замисления сценарий освен за София и Букурещ, мерките ще важат и за новите членове на Евросъюза. Така ще се намали рискът за социалната система на Великобритания, а и местните ще имат по-голям шанс за работа. Частичната забрана за имигранти може да бъде част от планираното от премиера Дейвид Камерън радикално предоговаряне на британските отношения с Брюксел. В момента на Острова легално си вадят хляба 144 000 българи и румънци, сочат данните от май. 

Лондон готви квоти за имигрантите от по-бедните страни членки на ЕС, съобщи в. "Дейли телеграф". Според изданието високопоставени консерватори чертаят радикален план за ограничаване броя на имигрантите. Планът предвиждал на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще, да бъдат наложени ограничителни квоти за броя на допусканите на Острова имигранти. Това би погазило основополагащия принцип на ЕС за свободно движение на хора, пише вестникът. Частичната забрана за имиграцията от ЕС може да бъде част от планираното от премиера лидер на консерваторите Дейвид Камерън радикално предоговаряне на британските отношения с Брюксел, казал пред вестника високопоставен представител на партията. Планът явно е получил подкрепа на най-високите равнища в управляващата Консервативна партия като централен елемент от фундаментална реформа на структурата на Европа с цел да се прекрати "огромният миграционен поток" от по-бедните страни членки. Ние ще продължаваме да разрешаваме свобода на движение, но искаме ограничения върху това право", казал пред "Дейли телеграф" високопоставен правителствен източник. "Бихме искали да поставим граница за броя на хората, които приемаме от страни с различен брутен вътрешен продукт. От Румъния например. Ще приемаме румънци, но ще имаме таван за техния брой", добавил той. В резултат на предоговарянето "искаме да се окажем в положение да можем да търгуваме в Европейския съюз и да си сътрудничим в онези сфери, които сами си избираме", казал източникът, цитиран от "Дейли телеграф".
Според модела на т.нар. двукръгова Европа Великобритания и някои други страни формално ще се отцепят от ядрото участнички в еврозоната, стремящи се към все по-тясна интеграция на техните политически системи и икономики. Високопоставени представители на Консервативната партия искали "външният кръг", който може да включва Обединеното кралство, Дания и Швеция, да се ангажира никога да не се присъединява към единната валута, а да се концентрира само върху свободната търговия в една много по-хлабава форма на обединение. Сред предложенията за предоговаряне на отношенията с Брюксел, спечелили подкрепа в самото правителството, били ограничаване на бизнес регулациите, на законите за човешките права, на правата на социални помощи и други.