Жители на "Аспарухово" протестираха срещу принудителната евакуация

Мисия Варна

07-07-2014, 12:06

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жители на "Аспарухово" излязоха на протест против евакуацията

Няколко човека заявиха готовност дори да се върнат в домовете си, въпреки че жилищата им са запечатани

Жители на "Аспарухово" излязоха днес на протест срещу насилствената евакуация от домовете им. В присъствието на кмета на района Йордан Николов, те споделиха както притесненията, така и възмущението си от начина на самото принудително извеждане. Живущи споделиха, че буквално за два часа са ги карали да напускат домовете си, без предварителна информация, че това ще се случи. Някои от гражданите направо обвиниха кмета в неправилна преценка, като дадоха примери с къщи, които според тях почти не са пострадали от наводненията, но въпреки това се е налагало да бъдат евакуирани. На това Николов отговори, че ако той разреши в момента хората да се върнат по домовете си и след това се случи така, че ситуацията със срутищата се повтори - отговорността щяла да бъде изцяло негова, а той не можел да подлага здравето и живота на хората на карта. Според него всички евакуирани къщи се намирали в периметъра на свлачищни райони и докато не се направела пълна експертиза от БАН, доколко е опасен района, няма как забраната за живеене да се наруши. Освен това той изтъкна, че предстоят и укрепителни работи, които да гарантират избягването на подобни случки и в бъдеще.

Хората обаче държаха на своето, че къщите им не са застрашени и няколко човека заявиха готовност дори да се върнат в тях, въпреки че домовете им са запечатани. Също така засегнатите изразиха възмущение, че къщите не се пазели достатъчно добре и покъщнината им била поставена под риск от кражби. Те също така контрираха кмета, че домовете им изобщо не попадали в свлачищни райони и дори били съвсем минимално пострадали, за да се налага евакуация. Гражданите изразиха учудването си от това, че самата евакуация не се е извършила още в първите часове или дни, а след толкова време и по толкова екстрен начин.

Като нищо в засегнатите райони да пламнат и междусъседски войни. Собственик на къща на улица "Кирил и Методи" даде пример със съседна къща, която била много по-пострадала от наводнението и по всяка логика би трябвало да бъде съборена, но въпреки това имала и ток и вода и хората си живеели там, докато той бил принуден да напусне.

След като кметът отговори на многобройните въпроси и опита да успокои страстите с думите, че всички евакуирани ще могат да се върнат по домовете си, след като те бъдат обстойно изследвани.