Ученици от строителната гимназия ще почистят паметника на Левски

Животът

08-07-2014, 10:15

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Утре ще бъде открита изложбата "Заедно- от минало към бъдеще"

С поредица инициативи Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "В. Левски" ще отбележи 177-та годишнина от рождението на Апостола. Утре от 18.30 часа в сградата ще се открие изложба под надслов "Заедно- от минало към бъдеще". Акцент е представянето на три личности, свързани с основаването на гимназията през 1942 г. и допринесли за изграждане европейския облик на Варна- арх. Й. Йорданов, инж. Л. Каров и инж. В. Савов.

Фотосите представят моменти от личния им живот и техни реализирани архитектурни проекти. Малко известен факт е, че инж. Каров участва в преустройството и строителството на катедралния храм "Свето Успение Богородично". Изложбата се реализира благодарение на подкрепата и съдействието на Варненско историко- архитектурно дружество "Наследство" и ВСУ.

Заедно с фотосите ще бъдат представени пана на ученици, завършили гимназията и продължили обучението си във Варненски свободен университет.

На 10 юли в 14.30 часа ученици от строителната гимназия ще почистят паметника на Левски и на други видни българи на Алеята на възрожденците в Морската градина. Инициативата е на гимназистите, тъй като желанието им е достойно да бъде отбелязана годишнината от рождението на Васил Левски- 18 юли.

Гимназията е професионално обвързана с тези дейности, тъй като за следващата учебна година е открита нова специалност- Архитектурна реставрация, за която приемът и записването на ученици все още е възможен.