Дамски гняв попиля Кирил Добрев заради реплика в ефир

Животът

09-07-2014, 09:30

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В БСП сравняват скандала с репликата на Кутев за партията и СПИН-а

Само с една реплика един от най-устатите соцдепутати Кирил Добрев си навлече гнева на половин България. По-точно на нежната половина. И най-вече на дамите в БСП, съобщава "Стандарт".

"Жените ги предпочитам за други работи". Така в понеделник Добрев отговори в ефира на БНТ на въпроса как гледа на идеята жена да оглави БСП. Реакцията във Фейсбук беше почти като вчерашната градушка над София. Плахите опити за защита в стил "Ама Кирчо така си говори" бяха пометени от лавината възмутени дами без значение на партийните пристрастия.

След репликата на Добрев в тв ефир водещият Димитър Цонев направи кратка пауза, депутатът също и малко по-късно разговорът в студиото приключи. Буквално в първата минута след това телефонът на Добрев прегрял от обаждания, призна самият той пред "Стандарт". И съжали, че е направил опит за импровизирана шега. "Не беше навреме и място", призна още депутатът. През това време в социалната мрежа се появиха първите остри реакции срещу определеното като сексистко изказване. Леа Коен написа в профила си във Фейсбук: "Научих, че "големият ум" на БСП Добрев произнесъл крилато изречение за жените. Вари го, печи го - балканският простак си е без конкуренция". Коен, която е бивш депутат от Великото народно събрание и посланик на България в Белгия, Люксембург и Швейцария обобщи: "За такава фраза във Франция ще падне правителството, в САЩ Добрев ще бъде набит публично, а в Германия или Швеция ще бъде освидетелстван".

Малко по-късно не закъсняха и критиките от БСП активистки. Деница Караджова, член на Изпълнителното бюро на социалистите и международник на "Позитано", подчерта, че "Кирчо е приятел и колега, но така не бива!. "Не знам за какво мъжете предпочитат жените, но от 13-годишния си професионалния опит в "Байер България" знам, че всички сливания ни се възлагаха на нас - жените от мениджърски екип", припомни част от своята кариера Караджова. А след това заключи: "Със сигурност жените сме добри и в кухнята, и в спалнята, но и от скромния си опит знам, че и в политиката на отговорни позиции не отстъпваме и сме го доказали на практика".

Самата Караджова от години е част от международната политика на социалистите. През август 2012 година бе избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Има водещи позиции и в ПЕС - жени, а запознати припомниха, че Караджова е близка и с президента на женската структура на партията на европейските социалисти Зита Гурмай.

Заради конфузната ситуация Добрев прозвънил всички дами колеги на партията и поднесъл лично извинения. И изслушал "полагаемото си конско" за неуместната фраза. Червени фурии направо му размахали текстовете от манифеста на ПЕС и документите на БСП за равнопоставеност на мъжете и жените.

На фона на бесните критики неочаквано реагира Мая Манолова, единствената дама, която със сигурност ще се бори за председател на БСП на предстоящия конгрес. "Не вярвам Кирчо Добрев да е казал това, сигурно журналистите не са го разбрали. В БСП всички сме другари, а и Добрев не е от Банкя", коментира лаконично Манолова. А червени светкавично припомниха, че Добрев брани със зъби и нокти от ГЕРБерите Мая. И от трибуната на парламента заяви на 9 май: "Майче, любов моя, завиждат ти! Не се притеснявай - камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове. Ти си не просто мъжко момиче, ти си пич!".

На "Позитано" обаче скърцат със зъби заради лафа на Добрев. "Само това ни трябва, преди конгреса да се забъркаме в нещо като СПИН скандала на Кутев", гневят се видни бесепари. Запознати припомниха, как преди две години неволно изтървана реплика от медийния секретар на БСП Антон Кутев стана повод за поредица от обяснения на червените. "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си", каза през лятото на 2012-та Кутев. И също предизвика всенародни насмешки и гнева на съпартийците си. По време на репликата на Кутев соцлидерът Сергей Станишев бе извън страната по линия на ПЕС.

Фразата на Добрев също сварва Станишев извън София. От понеделник социалист номер 1 е в Брюксел. Но вчера, докато разговаряше с Жан Клод Юнкер(ЕНП) за бъдещите приоритети на Еврокомисията, Станишев заяви: "Правата на жените заемат централно място в програмата на ПЕС". Соцдепутати приеха казаното от лидера им като знак, че е побързал превантивно да замаже гафа на съпартиеца си, преди да бъда предизвикан ефектът на "снежната топка". И изпуснатата реплика да се превърне в скандал и то със сексистко звучене.

Простете ми!

Кирил Добрев във Фейсбук

Скъпи дами, уважаеми другарки, мили момичета,

Бога ми не съм си представял, че в нашата държава има толкова много "защитници" на жените. Тези, които ме познават, знаят, че за мен е удоволствие и привилегия да работя с жени. Не случайно лидерът на областната организация на БСП в Софийско се казва Маргарита Петкова. Лидерът на младежкото обединение в областта е Таня Балова. За водач на листата на последните парламентарни избори в областта ми е Корнелия Нинова. От 22 общини в Софийска област съвместно работя с 10 жени, председатели на общински съвети на партията. Това ли е дискриминация? Нито една силна жена няма комплекса, че е слабият пол. Нито една силна жена, която познавам, не се "впечатли" от казаното от мен. За всички останали дами, другарки и момичета поднасям моите най-искрени извинения. Надявам се по-красивата част от човечеството да ми прости неуместното чувство за хумор.

Калфин пусна тест в мрежата

Ивайло Калфин от АБВ реагира на изцепката на Кирил Добрев с тест, който пусна във Фейсбук.
Ето и съдържанието му:
Кирчо Добрев на въпрос може ли жена да оглави БСП, гордо заяви по национална медия, че "жените ги предпочита за други работи". След дълго замисляне, моля за помощ за какво ги предпочита Кирчо жените:
а. за секретарки
б. за домашни помощници
в. за секс
г. за кукли, чиято задача е да гледат с възхищение мъжа
д. не разбира от жени
е. не е чувал за приоритети на социалистите в Европа, а и по света
ж. друго
Повече от един отговор се приема - стига да дава някаква ориентация за мислите в главата на автора. Вълнувам се от това, защото един от 10-те приоритета в Манифеста на ПЕС е "равенство между мъжете и жените". Така и не чуваме в България някой да го поставя, освен АБВ.

Крушата не пада по-далеч от дървото

Журналистът Георги Милков припомни в социалната мрежа случка с покойния Николай Добрев, баща на Кирил Добрев. Навремето Добрев-старши нарекъл Мадлин Олбрайт "дебелата дама на американската дипломация". Пиперливата реплика към държавния секретар на САЩ обаче бързо била поправена с обяснение от родния край на Добреви - Пиринско. В Банско за красивите жени казвали: "Нека е с бузи цървени и бела, и колко си сака дебела". Имаме такава приказка в нашия край, призна вчера Кирил Добрев. И добросърдечно каза: "Крушата не пада по-далеч от дървото".

Грешка в ефир

Вероника Делибалтова, лидер на МО на БСП

Кой и за какво предпочита жените си е негов личен въпрос и подобни коментари в политически контекст не са на място. Историята е богата с примери за значението и ролята на жената в обществото. Радвам се, че Кирил Добрев се е извинил, в крайна сметка никой не е застрахован от грешки, особено в ефир.