БНБ отне лиценза на КТБ

Парите

11-07-2014, 11:46

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Сметките отиват в Креди Агрикол, вложителите ще си върнат парите

Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана, е заявил днес управителят на БНБ Иван Искров, предава БТА, цитирана от Bulgariautre.bg.

Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли, посочи Искров.

Решенията на БНБ бяха представени от ръководителя на институцията Иван Искров на брифинг, за който информация са имали само определени медии. От пресцентъра на банката заявиха, че БНБ сама определя с кои медии да комуникира.

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. Сметките на всички останали

3,5 млрд. лв. са били раздадени на кредити, свързани с Цветан Василев, коментират уучастници в срещата. Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори.

КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори.

Впоследствие БНБ обяви, че КТБ ще огтвори отново на 21 юли,  като ще се търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете.

Едно от първите публично оповестени решения на назначените от БНБ квестори беше да променят лихвените проценти по депозитите, привлечени в банката. Така високодоходните продукти, които КТБ дълго време предлагаше на своите клиенти, останаха в историята.

КТБ придоби окончателно Креди Агрикол България в началото на юни тази година, след като бяха получени разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българска народна банка.  Самата сделка бе обявена през януари, когато между КТБ и предишните собственици на Креди Агрикол България бе подписано споразумение за продажбата.

През първото тримесечие на 2013 година КТБ постигна печалба в размер на 13,1 млн. лв., което е увеличение от 18 на сто на годишна база. Активите на банката пък достигнаха 7,3 млрд. лв. Това е ръст от 15 на сто спрямо март 2013 година и с 8,3 на сто само за първите три месеца на 2014 година.

За цялата 2013 година пък финансовата институция постигна 71,2 млн. лв. печалба и увеличение на активите с близо 20 на сто до 6,74 млрд. лв.
Към момента на спиране на търговията с акции на КТБ – 20 юни 2014 година, пазарната капитализация на банката беше в размер на 468,3 млн. лв. Финансовата институция излезе на борсата през юни 2007 година. Най-високата цена на акциите й беше достигната през септември същата година – 110 лв. за брой, а най-ниската – през юли 2009 година – 44,5  лв. за брой.