Държавата се отметна за ЯМР във варненската болница "Св. Анна"

Животът

11-07-2014, 16:02

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Медици излязоха на протест заради бюджета на здравната каса

16 месеца лекари и пациенти чакат парите за новата апаратура

Министерството на здравеопазването отказва да изпълни ангажимента си по договор с варненската болница "Св. Анна" за закупуване на апарат за магнитно-резонансна образна диагностика, научи varnautre.bg. Вече 16 месеца лечебното заведение чака парите за апаратурата, която болницата е осигурила в изпълнение на своята част от договора.

На 11 март 2013 г. Министерството на здравеопазването като възложител подписва договор с МБАЛ "Св. Анна" като изпълнител за доставка на медицинска апаратура за рентгеново отделение. За целта министерството трябва да преведе на болницата 600 000 лева след като бъде избран доставчик на Ядрено-магнитния резонанс, с какъвто болницата не разполага. Нещо повече - парите за новата апаратура са планирани в бюджета на министерството от предишното правителство, което, обаче, подава оставка. 16 месеца по-късно парите не са преведени на болницата и не е ясно за какво са похарчени междувременно.

На 2 юли 2013, след проведена обществена поръчка, МБАЛ "Св. Анна" подписва договор с доставчик за "МР образна диагностика - MRI- 1,5 т.". Апаратурата трябва да е марка Simens, подобно на останалата техника за образна диагностика в болницата. Фирмата е предпочетена и заради сервизната си база във Варна. Разделителната способност на новия ЯМР е същата кто на другите налични в града, но за разлика от тях не е с пълна, а с частична тръба и процедурата в нея е по-щадяща за пациента. Договорът е на стойност 1,5 млн. лева с ДДС, като 50% от тях трябва да се заплатят до 7 дни след получаване на субсидията от министерството, а останалите - 180 дни след доставката на апаратурата. В договора са включени още монтаж, пускане в действие, обучение на персонала и гаранционно сервизно обслужване.

"След обществената поръчка успяхме да постигнем изключително добра цена: нормално такава апаратура струва около 1,9 млн. лева, но ние сключихме договор за 1,5 млн. лева. Освен това, пред вид тежкото положение с парите за здраве в държавата, поискахме само част от сумата като субсидия от Министерството, а за останалото успяхме да договорим разсрочено плащане, с което бяхме готови да се справим със собствени сили", обясни директорът на "Св. Анна" д-р Красимир Петров.

Служебното правителство неофициално отказва да преведе сумата до избор на нов кабинет. Следват 4 месеца на кореспонденция за "напомняне" на ангажимента на министерството. В отговор новото ръководство на ведомството изпраща няколко проверки на МБАЛ "Св. Анна" от различни институции. Нарушения не са открити.

"Болница "Св. Анна" не е получавала нито стотинка за дейността си от Министерството на здравеопазването вече година и половина. Това е единствената болница, която приема пациенти по спешност от цяла Североизточна България. Лимитът за спешен пациент, който ни признава Здравната каса, е 20 лева. Реалните ни разходи за него са между 70 и 90 лева", добави д-р Петров.