Цветан Василев изнесъл с чували 205 887 223 лв.

Новините

12-07-2014, 07:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Тсй ще бъде призован да се яви в България чрез международната правна помощ

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това съобщи управителят на БНБ Иван Искров в специално изявление за състоянието на банката след направения одит.

По данни на квесторите това е станало на 19 юни На следващия ден КТБ поиска от БНБ да бъде поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност.

Дали по този начин мажоритарния собственик не е ограбил собствената си банка, попита Иван Искров по време на изявлението си вчера.

Малко по-късно от прокуратурата съобщиха, че заради това са арестувани шефът на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ и главната касиерка на банката. (Виж карето на 3-а стр.). Цветан Василев ще бъде призован да се яви в България чрез международната правна помощ, съобщиха от прокуратурата. (Какво казва банкерът, виж на 3-а стр.).

Управителят на БНБ Иван Искров изпратил в късния следобед в сряда сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Той бил придружен с копия от много документи.

Според сигнала във вторник в БНБ получили информация от квесторите на КТБ за извършено от банката неправомерно теглене на необичайно голяма сума пари.

Милионите били теглени на три пъти

Първия път били изтеглени 93 139 500 евро, втория - 23 657 575 лева, третият транш бил за 45 000 долара.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора пари е 205 887 223 лева, уточниха от прокуратурата.

Материалите незабавно били приобщени към разследването за дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ. Обвиняем по делото от няколко седмици е зам.-шефът на БНБ Цветан Гунев. Той е разследван за престъпление по служба.

Парите били изнесени на три транша  

Прокурорите успели да съберат доказателства, че лично изпълнителният директор Орлин Русев разрешил сумите да бъдат изнесени от трезора и дадени на трети лица.

Касиерката на КТБ Маргарита Петрова пък е обвинена в длъжностно присвояване в особено големи размери.

Петрова извадила милионите от трезора на банката в чували и ги предала на трето лице

От прокуратурата обаче не казаха кой е човекът, получил милионите.

Досега са разпитани изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертиза, съобщиха още от Върховната касационна прокуратура.

Прокурори са направили оглед на трезора на КТБ и подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев.

От Върховната касационна прокуратура уточниха, че все още не са получили доклада на одиторите на КТБ. По-рано през деня управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че им го праща.

Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото за дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ.

Екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализира констатациите и ще изготви план за спешни действия по тях, уверяват от прокуратурата. 

 

Вежди Рашидов: Обирът е подготвен за 27 дни, парите са изнесени със самолети

Бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов внесе сигнал в Софийската градска прокуратура срещу банкера Цветан Василев за източване на 1,7 млрд. лв.

“Данните в писмото са наистина фрапиращи, става въпрос за огромен грабеж от страна на Василев на собствената му банка, но, разбира се, на чужди пари”, каза Рашидов. Според него “обирът” бил подготвен за 27 дни, като само за ден били изнесени 1 млрд. лв.

“Това е станало за 2-3 часа точно когато хората се редяха пред централата на КТБ да си изтеглят влоговете”, твърди бившият министър. Той получил по пощата в четвъртък анонимно писмо, адресирано до него.

Там били описани полетите на частния самолет на Василев, чрез който парите са пръснати в чужбина, и начинът, по който те били изнесени от банката.

 

Арестуваха шефа на УС на КТБ Орлин Русев и главната касиерка. Имало доказателства, че той лично наредил, а тя ги изнесла с чували

Орлин Русев е арестуван вчера в Созопол, а Маргарита Петрова - в четвъртък.

Срещу шефа на банката има доказателства, че лично е наредил 205 млн. лв. да бъдат изнесени от трезора и предоставени на трети лица. Петрова изнесла парите в чували.

След ареста Русев е бил конвоиран в Бургас с полицейски автомобил и двама служители от РУП-Созопол.

Орлин Русев е роден през 1967 г., завършил е УНСС. Започва банковата си кариера в ЦКБ през 1993 г., като последователно е специалист и директор “Паричен пазар и ценни книжа”. От 1999 г. в продължение на една година е началник на отдел “Левова наличност и пазари” в ТБ “България инвест”.

През 2000 г. постъпва в Корпоративна търговска банка като началник на управление “Левова наличност и ценни книжа”, а в периода 2002 г. – 2003 г. е неин прокурист. От 21 юли 2003 г. е изпълнителен директор, а от февруари 2005 г. и председател на Управителния съвет. Ресорно отговаря за ликвидността, сигурността, счетоводството, обслужването на клиенти и дейността, свързана със статистиката и банковите регулатори.

Главната касиерка е задържана за 72 часа. Вероятно мярката ѝ за неотклонение ще се гледа в неделя. Тогава от прокуратурата ще поискат арест за Маргарита Петрова.

 

Цветан Василев: Връщам се до дни в София и ще дам показания

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви пред Би Ти Ви следобед, че до дни ще се върне от Виена в България и ще даде показания пред оторизираните органи и своята версия за състоянието на банката.

По-рано вчера Василев разпространи открито писмо до медиите. От няколко месеца насам срещу мен е предприета масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се пренесе и върху всичко, което се свързва с моето име, твърди той.

Основната цел на безпрецедентния натиск от медии, дирижирани от определени кръгове, е КТБ. Връх на кампанията е днешната пресконференция на БНБ, която само доказва конспиративния сценарий за разбиване на доверието в банката и продажбата на безценица на финансираните чрез нея активи”.

“Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат. Не е ли странно, че единствените доводи, приведени от господин гуверньора, са липсата на досиета за оценката. Нима някой си мисли, че това е било възможно? Естествено е, че досиетата са в следствените органи. Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор? Не е ли странно, че Вие не защитихте Вашия подуправител, когато беше обвинен, преди да бъдат събрани каквито и да било доказателства? Така ли защитавате независимостта на една от най-старите институции на демократичното общество в България?”, пита Василев. “Защо не допуснахте акционерите да намерят работещо бизнес решение за КТБ? Защо подминахте с лекота техните писмени и устни волеизявления? Смятате ли, господин гуверньор, че може да се държите по такъв арогантен начин с представители на държавен фонд на независима държава? Или може би обслужихте интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ”, казва още Цветан Василев.

“Вие ме обвинихте, че съм изнесъл в брой огромна сума пари в деня преди поставянето на банката под особен надзор! Не стана ясно как и по какъв начин тези пари са взети и предадени ми, при положение че от 10.06.2014 г. аз не съм бил в България. Тъй като на всички стана ясно, че този сценарий е режисиран от определен кръг хора, държа да информирам обществеността, че съм дал показания пред съдии от страни членки на ЕС, които са нотариално заверени. Василев се обръща към клиентите на КТБ: “С тези специални редове се обръщам към Вас, за да ви благодаря за доверието и да Ви уверя, че няма да позволя цената на разчистването на сметките с мен да бъде платена от Вас. Що се отнася до институциите, които съдействаха и бездействаха, за да се случи всичко това – с тях ще си говорим в съда”. 

 

Уволниха шефа на випа, но не било заради милионите

Шефът на випа на летището в София Борис Попов е уволнен. Това потвърди за “24 часа” директорът на аеропорта Христо Щерионов. Той отрече появилите се в сайтове допускания, че това е станало, защото през випа били пренесени парите от Корпоративна търговска банка.

Потвърждавам, че е освободен.

Няма отношение към Корпоративна търговска банка, но няма да ви кажа мотивите за уволнението му. Не е заради пенсиониране, тъй като той не е упражнил това право, каза още Щерионов.

Източници от министерството на транспорта казаха, че Попов е освободен вчера сутринта преди пресконференцията на БНБ.

Попов бе шеф на търговския ВИП на аеропорта от повече от 20 години.

Дончева пое защитата

Лидерът на “Движение 21” и бивш депутат от БСП Татяна Дончева е адвокат на Петрова. Пред Би Ти Ви Дончева заяви, че нямало изнесени 205 милиона лева и добави, че ще хвърлят полиция, прокуратура и служби да търсят Михаля.