Пазарът на имоти се раздвижи, сделките скочиха с 15%

Парите

12-07-2014, 14:45

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От бранша предупреждават продавачите на имоти да не надуват прекомерно цените, тъй като все още предлагането е по-голямо от търсенето

С 15% са скочили сделките при закупуване на жилища през юни в по-големите градове, отчитат от агенциите за невижими имоти. Увеличили са се и цените. Все по-често жилища се купуват и с цел инвестиции, заради скок в наемите, информира БНТ.

По-голямата част от сделките с жилища през първото полугодие са се движили в диапазона 50 и 70 хиляди евро. Все по-често се купуват имоти и за 100 хиляди евро. Клиентите търсят по-големи апартаменти, което и сигурен признак, че пазарът се възражда.

В последните месеци наблюдаваме сериозен ръст в търсенето на апартаменти, които са около 60 кв.м., над 70, дори доста тристайни се купуват, като примерно ръстът в броя сделки на тристайни е толкова голям, че те вече в момента са равнопоставени с двустайните, – казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенция за недвижими имоти.

В големите градове основно се търсят имоти в централните части.

Основните предпочитания на купувачите в момента са ориентирани към жилища, които се намират на добри локации. В това отношение прави впечатление, че има голям интерес към домове, които са разположени около двете линии на метрото.

Наблюдава се възраждане на интереса към закупуване на втори дом в така наречените ваканционни комплекси край морето и в планината, които после се отдават под наем – в момента за по 50 евро на ден.

От бранша предупреждават продавачите на имоти да не надуват прекомерно цените, тъй като все още предлагането е по-голямо от търсенето.