38 души делят 62 шефски поста в държавната енергетика

Новините

14-07-2014, 06:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Шефовете в енергетиката, които заемат повече от една позиции, са девет

Тридесет и осем души заемат 62 ръководни места в държавната енергетика. Това показа проверка на "Труд" в 14-те най-големи дружества в сектора.

14 от всички ръководни позиции са на изпълнителни директори, а останалите на членове на съвети на директорите, наздорни органи и управителни съвети. За всяка от тях се взема отделно възнаграждение.

Сред най-касовите шефове в енергетиката до миналия петък беше Иван Йончев. Той беше едновременно директор на Българския енергиен холдинг и член на съветите на директорите на "Южен поток България" и на "Мини Марица изток".

В края на седмицата обаче Йончев беше освободен от постовете в добивното дружество и енергийния холдинг, но пък беше назначен в АЕЦ "Козлодуй" и запази поста си в "Южен поток България". Сега взима възнаграждение от два борда.

На три стола стои и директорът на дирекция в "Държавния резерв" Илко Желязков. Той е в бордовете на БЕХ, на ТЕЦ "Марица изток 2" и на ТЕЦ "Марица изток 2 (9 и 10)", което отговаря за строежа на нови блокове в държавната централа.

Общо шефовете в енергетиката, които заемат повече от една позиции, са девет. В това число не влизат 14-те изпълнителни директори, които са и в бордовете на дружествата.

Сред тези с по две местоработи е Георги Христозов - председател на съвета на директорите на БЕХ, който е и в борда на "Мини Марица изток". С два поста е съветникът на икономическия министър Драгомир Стойнев - Сава Савов. В два борда е и новоизбраният изпълнителен директор на БЕХ Жаклен Коен.

Уставите на държавните енергийни фирми позволяват шефовете им да работят и в други такива дружества.

По-големи заплати

За всеки пост, който заемат, шефовете в енергетиката получават допълнително заплащане. Според данни на икономическото ведомство към края на 2012 г. средните заплати в БЕХ са били 5000-6000 лева. Участието в събрания също се плащало с четирицифрени суми.