Беновска: Всичко ще се замете, Василев ще излезе невинен

Новините

14-07-2014, 09:14

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Одържавяването на "Креди Агрикол" всъщност е кражба, пък смята журналистката Петя Владимирова

"Всичко ще се завоалира, Цветан Василев ще излезе невинен, а истината няма да излезе наяве", коментира в студиото на "Здравей, България" журналистката Илиана Беновска.

Мярката за неотклонение на четиримата задържани с обвинения за източване на КТБ се гледа до 2:00 часа тази сутрин. Според обвинението няма изнасяне на 205 милиона лева, а има източване на тази сума. Това е продължило 3 години и се е правело в полза на Цветан Василев.

"Трябва да погледнем на въпроса по следния начин . Не да се привличат касиерки, управители, подуправители, а Иван Искров трябва да даде публичен отчет какъв контрол е упражнявал върху КТБ. В момента той се крие зад закона, защото така му е удобно", добави Илиана Беновска.

Журналистката попита по коя норма се "сливат парите, политиката, банките и медиите".

"Защо Цветан Василев е имал толкова много пари, защо стана властелинът в икономиката и искаше да стане властелин в политиката? Оттам възникна катарзисът и конфликтът, който в момента се разразява. Дълбоко се съмнявам обаче, че ще стигне до истинското показване на нещата", заяви Беновска.

Според нея вътрешният министър Цветлин Йовчев също трябва да излезе да отговори на някои въпроси, като например "къде е спала ДАНС", която има за задача да следи чувствителните процеси в държавата.  

"Нека се види цялата история. КТБ започна да захлебва по времето на "Тройната коалиция", а разцъфтя по времето на ГЕРБ", заяви Беновска. Тя попита и как са взимани комисионните в тази банка. По думите ѝ това е ставало, чрез подсказване как да се играе на борсата.

Журналистката Петя Владимирова коментира темата за извънредното зконодателство, което БНБ предложи за решаване на проблема с КТБ.

"Имам една хипотеза за това защо се тръгва към извънредно законодателство. Иван Искров трябваше след тези съобщени сензации да покрие извънредните мерки, измислени от политиците. Този скандал е политико-икономически-олигархически", заяви Петя Владимирова.

Тя коментира, че в момента законодателството позволява КТБ да бъде поставена в несъстоятелност.

"Но тази процедура е прозрачна. А като се тръгне към извънредно законодателство и като се одържави една здрава банка като "Креди Агрикол" всичко ще бъде заметено. Тогава създават всички правомощия за финансовия министър. Разчиства се пътят напред, защото олигархичният кръг, който стои зад едната страна от този конфликт – корпорацията "Пеевски", се надява оттук нататък да назначава всички финансови министри", заяви Петя Владимирова.

По думите ѝ в момента се удря Цветан Василев, а се пази Делян Пеевски.

"Това не е одържавяване на "Креди Агрикол", това е кражба", допълни журналистката.