Реформаторите искат Брюксел да поеме разследването на КТБ

Новините

14-07-2014, 13:59

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Десните са против чрез извънредно законодателство да се изпират мръсните пари на българската мафия

Реформаторският блок се обяви твърдо против приемането на извънреден закон, предложен от Българска народна банка (БНБ) за справяне с финансовата криза около Корпоративна търговска банка (КТБ), пише News.bg.

Припомняме, в края на миналата седмица БНБ обяви КТБ в несъстоятелност и предложи всички пари на вложителите в банката да бъдат прехвърлена в Креди Акрикол, която веднага се одържавява. За да стане това възможно обаче депутатите трябва да приемат бързо специален законопроект.

"Предложеният от БНБ закон е опит за изпиране на откраднатите от КТБ пари", отсече на пресконференция Радан Кънев от Реформаторския блок. Десните категорично заявиха, че няма да позволят чрез извънредно законодателство да се изпират мръсните пари на българската мафия.

Реформаторите не са съгласни най-вече с текстовете от въпросния законопроект, които засягат Фонда за гарантиране на вземанията. "Фондът е независим орган и именно в този момент трябва да му се доверим", подчерта още Кънев.

"Държавата да започне пълно и безкомпромисно разследване на мафиотските зависимости, като тръгне след всяка стотинка от тези т.нар "кредити без досие", да преследва всяка фирма, която ги е взела и да обяви във фалит компаниите, които не изплащат тези кредити", гласи основното искане на реформаторите.

Според тях правителството не трябва да се спре, докато не стигне до действителните физически лица, които са се облагодетелствали от този грабеж на КТБ.

Десните поставят обаче определени условия, а именно - до последната данъчна ревизия разследването да премине под контрола на Европейския съюз, а събирането на тези пари до стотинка да бъде извършено от подновена изпълнителна власт.

"Парите на всички български вложители в КТБ са в ръцете на българската държава днес. Тези пари не са загубени. Те са кредити към банката, които могат да бъдат събрани до последната стотинка от българската държава", коментира скандала около КТБ още Радан Кънев.

От Реформаторския блок се обявиха и твърдо против насрочените за 14 часа днес политическите консултации между лидерите на парламентарнопредставените партии и президента Росен Плевнелиев, тъй като са на мнение, че подобни разговори на закрити врати са конспирация, а не публични консултации.