Откриха най-добрия начин за спиране на цигарите

Животът

14-07-2014, 15:11

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е комбинирането на медикамента варениклин с никотинова лепенка според учени от Южна Африка

"Няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите. Аз лично съм го правил стотици пъти!". Това гласи крилатата фраза на американския писател Марк Твен, с която се утешават хиляди пушачи.

Животът без никотин е истинско предизвикателство за пристрастените, но учени от Южна Африка твърдят, че са открили най-ефективния метод за отказване на тютюнопушенето, пише Puls.bg. Според тях комбинирането на медикамента варениклин с никотинова лепенка е възможно най-ефективният съюзник в борбата с вредния навик. Този похват позволява напълно да забравим за цигарите в рамките на половин година. И никога повече да не посегнем към тях. Изследването им е публикувано в сп. Jama. То се базира на експеримент сред повече от 500 души, които от заклети пушачи се превърнали в истински въздържатели само за 6 месеца.

"Ефикасността от комбинирането на двата продукта не може лесно да се обясни, но е факт, че това действа и то много добре“, посочва водещият автор на изследването д-р Конрад Кьогеленберг от университета "Стеленбош" в Кейптаун. По неговите думи по този начин цигарите се отказват много по-лесно, отколкото ако разчитаме само на лекарството или само на никотиновите лепенки.

Това изненадало учените особено много, тъй като и двата продукта са насочени към едни и същи рецептори в мозъка, а очевидно функционират по съвсем различен начин.

Варениклин е централно действащ парциален агонист на никотиновите ацетилхолинови рецептори.

Той притежава едновременно агонистични и антагонистични качества, които в съвкупност са отговорни за неговите ефекти върху абстинентната симптоматика и блокирането на ефектите на удоволствие от пушенето.