Няма съгласие за специален закон за КТБ, гарантират влогове само до 100 000 евро

Новините

15-07-2014, 06:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Борисов иска оставката на Иван Искров

За казуса с КТБ ще се прилагат действащите закони, а специален закон, какъвто бе подготвен от БНБ. Това стана ясно след консултациите при президента днес.

Не постигнахме консенсус, така Бойко Борисов отговори на въпрос дали участниците в консултациите са се разбрали за проектозакона, предложен от БНБ.

Бях склонен на компромис, ако се свали банковата тайна и всеки обяви откъде има парите, които е депозирал в КТБ и платени ли са им данъци, но като стигнахме до детайлите, излизаха много неизвестни, разказа Борисов.

Политическите партии са се съгласили за актуализацията на бюджета в частта за здравната каса и тавана на дълга, се разбра от думите на лидера на ГЕРБ.

На срещата Борисов е поискал оставката на шефа на  БНБ Иван Искров, както и на членове на Управителния съвет на банката, без да уточни кои. 

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че президентът е положил огромни усилия за постигане на консенсус, но такъв не е бил постигнат. Той изрази задоволството си от премиера Пламен Орешарски и от финансовия министър Петър Чобанов заради готовността им да актуализират бюджета.

"Банковите депозити до 100 хил. евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася и за всички клиенти на Корпоративна търговска банка. Фондът за гарантиране на влоговете в банките и правителството разполагат с достатъчно ресурс, за да изпълнят своя ангажимент", заяви след срещата президентът Плевнелиев . БСП са възложили на БНБ пълен анализ за ситуацията в КТБ, каза Атанас Мерджанов на излизане от срещата припрезидента.

 На въпрос какъв срок са дали на централната банка той каза, че това се определя от БНБ и допусна, че до 21 юли няма да им е достатъчно времето да приключат. За тогава е предвидено да отвори дъщерната на КТБ "Креди Агрикол България".