Нов член в Евросъюза: страната на безработните

Новините

16-07-2014, 06:24

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

422 от 729 гласували евродепутати подкрепиха бившия премиер на Люксембург за шеф на изпълнителната власт на ЕС.

В Европейския съюз се заражда 29-ата страна членка, това е държавата на хората без работа. Бих искал тази страна да бъде интегрирана и за тази цел предлагам амбициозна инвестиционна програма."
С тези силни думи се обърна към евродепутатите Жан-Клод Юнкер, който бе избран за президент на Европейската комисия.
Точно в 14,50 ч българско време председателят на Европейския парламент Мартин Шулц (ПЕС) обяви официално и очаквано, че новият президент на ЕК е именно Юнкер (ЕНП). Той бе и единственият кандидат за поста.
422 от 729 гласували евродепутати подкрепиха бившия премиер на Люксембург за шеф на изпълнителната власт на ЕС. "Против" кандидата бяха 250 евродепутати начело с консерваторите, които обявиха, че номинацията на Юнкер е плод на задкулисието в ЕС.
За избора бе нужно квалифицирано мнозинство, или поне 376 бюлетини "за". Внушителното мнозинство осигуриха ЕНП, ПЕС, либералите (АЛДЕ) и част от зелените. От другата страна бяха консерваторите и реформистите, групата на евроскептиците "Европа за свобода и пряка демокрация", където е британецът Найджъл Фарадж, и крайнодесните.
По-рано по време на дискусията самият Юнкер благодари на френската националистка Марин льо Пен, че няма да гласува за него. От думите му се разбра, че той самият не би представлявал визията на формацията за Европа.
47 бяха белите бюлетини, а 10 - обявените за невалидни, съобщи Шулц.
Вотът за Юнкер бе таен, а процедурата заедно с броенето на гласовете започна в 13,30 ч.
Евродепутатите получиха по една бюлетина и се наредиха на дълга опашка в пленарната зала, за да пуснат вота си в една от 7-те прозрачни урни.
Шулц определи чрез жребий и преброителите, теглейки листчета с имена от прозрачна купа.
След вота Шулц обяви, че вотът е бил исторически, защото за първи път президентът на ЕК е избран от парламента, а не просто одобрен. Лидерът на либералите Ги Верховщат поиска думата за поздрав, но не я получи. По-рано той предупреди, че вот срещу Юнкер нарежда автора му до "антиевропейците".
Изборът отваря процедурата за номинации на еврокомисари от страните членки. Юнкер очаква това да стане максимално бързо, след като изпрати на правителствата писма с молба за номинации, а изслушванията на кандидатите да са през септември. Номинации вече се правят, а според запознати било все по-вероятно новият еврокомисар на България да е старият - Кристалина Георгиева. Ако това се случи, то ще е заради силната подкрепа за нея от ЕНП, твърдят родни политици. Но не изключиха и изненади.
Пак се завъртяха като слух имената на вицепремиера Зинаида Златанова и на външния министър Кристиан Вигенин. Вероятно премиерът Пламен Орешарски ще каже името на нашия кандидат. Той ще е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет. Още вчера лидерът на ПЕС Сергей Станишев трябваше да замине също за Брюксел.
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: НИКОГА НЕ СЪМ МИСЛИЛ ДА СЪМ ЕВРОКОМИСАР
За първи път Европейският парламент (ЕП) избира президент на ЕК не на базата на договорка между премиерите в Европейския съвет, а на базата на преките резултати от европейските избори, което е инициатива на европейските социалисти от 2009 г. Това заяви в ЕП в Страсбург лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той напомни, че в групата на социалистите и демократите в ЕП е имало изслушване на Юнкер, на което са му били поставени ясни въпроси за ангажименти за промяна в работата и приоритетите на ЕК. Станишев обясни, че са подкрепили Юнкер, защото се ангажирал с програма за публични и частни инвестиции за икономически растеж и заетост, разширяване на обема и на финансирането на младежката гаранция, защита на правата на работниците. "Вариантът да стана еврокомисар не е стоял пред мен и не съм го обмислял", добави Станишев. Той подчерта, че работа на българското правителство е да избере българския еврокомисар и очаква консултации.