Излагането на слънце подобрява съня

Животът

16-07-2014, 10:30

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Отразява се добре и на физическата форма

Благотворната сила на витамин D влияe и на качеството на съня, пише Dnes.bg, позовавайки се на американско проучване, публикувано в сп. "Sleep".

Мястото на работното бюро в офиса е важно: не само за по-добро виждане и по-голямо удобство пред компютъра, но така също и за качеството на съня. Това сочи американско проучване на университета в Чампейн (Чикаго, Илинойс), осъществено съвместно с университета в Тайпе (Тайван).

С помощта на актиграф (уред за измерване на съня) и прилагането на измервателна скала, известна като Pittsburgh Sleep Quality Index, учените проследили навиците на група служители и достъпът на слънчева светлина до работното им място. Резултатите показали, че хората, които прекарват дълги часове от деня на естествена светлина, спят по-добре нощем. Причина за това е по-голямото количество витамин D, който се натрупва в организма под въздействието на пряката слънчевата светлина.

27 от служителите в групата (общо 49 на брой) работели в помещения с изкуствено осветление, останалите 22 били до прозореца, през който прониквала естествена дневна светлина.

Изследването установило, че благодарение на 173% повече естествена светлина, които получават по време на работа, хората от групата до прозореца спят с 46 минути повече нощем и се радват на по-качествен сън. Те демонстрирали по-висока физическа активност, спортували повече и се чувствали по-удовлетворени от живота. За разлика от колегите си, работещи на изкуствено осветление, които отговорили на въпросите от проучването, че чувстват умора и спят неспокойно.

В изследването се подчертава, че най-благоприятна за физическата форма и качествения сън е светлината през първите часове на деня. С оглед на това, че човек обикновено не избира мястото си на работа и че доста хора са принудени да работят на изкуствено осветление, учените препоръчват обилни "слънчеви бани" в свободното време преди работа.