КЗК глоби "Практикер" за заблуждаваща реклама

Парите

16-07-2014, 10:41

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Не информирали клиентите, че намалението не се отнася за всички стоки

Санкция от 83 655 лева на "Практикер" за заблуждаваща реклама наложи Комисията за защита на конкуренцията.

Наложената санкция е в размер на 0,1% от приходите от продажби на стоки на дружеството за финансовата 2013 г.

Според комисията при проведена от дружеството рекламна кампания то е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

При кампанията "минус 22% на всичко, само от 14 до 17 ноември" потребителите не са надлежно информирани, че намалението не се отнася за всички, а само за определени стоки, обясняват от КЗК.

В промоцията не са били включени всички продукти, които се продават в магазини Практикер. От събраните по преписката доказателства се установява, че в случая са изключени акцизните стоки, както и продукти, включени в други промоции. Също така се констатира наличие на продажби в магазините на Практикер на продукти без никаква отстъпка в периода на провеждане на промоцията, посочват още от КЗК.

Комисията е установила, че при провеждане на промоцията потребителите е трябвало да полагат изрични усилия да узнаят за кои точно стоки важи намалението. Поради това КЗК приема, че начинът на представяне на рекламата може да заблуди потребителите, към които е насочена.

В допълнение комисията приема, че използваните от Практикер различни по форма и цветове табели за обозначаване на предлаганите продукти и техните цени може да въведе потребителите в заблуда налице ли е намаление и в какъв размер.