Правителството поиска актуализация на здравния бюджет с 225 000 000 лв.

Новините

16-07-2014, 14:34

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ искат актуализацията да е с 330 млн. лева, а не с тази, която предлага МС.

Министерски съвет най-накрая изпрати към Народното събрание предложение за актуализация на държавния бюджет за осигуряване на допълнителни пари в размер на 225 млн. лева за Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК).

Припомняме, лекарите настояваха чрез протестни действия за допълнителни 328 млн. лева. На днешното си редовно седмично заседание министрите са се договорили за ревизия на държавния бюджет на базата на взетото единодушно политическо решение на консултациите при президента Росен Плевнелиев в понеделник, когато основните политически играчи казаха "Да" на исканата от опозиция и лекари актуализация на парите на здравната каса.

Действието на Министерски съвет позволи още днес народните представители от три парламентарни комисии да насрочат в 15 часа заседание и да разгледат и гласуват предложения ремонт на бюджета.

"Целта на актуализацията е единствено гарантиране на гъвкавост и предоставяне на възможност на служебното правителство да оперира нормално, когато отсъства работещ парламент", отсече на брифинг след заседанието на кабинета министърът на финансите Петър Чобанов.Той се похвали, че настоящата актуализация няма аналог, тъй като никое до сега отиващо си правителство не е имало смелостта да поеме отговорност и да осигури гъвкавост на правителствата, които идват след него. Корекцията на парите за здравната каса, по думите на министър Чобанов, ще гарантират финансовата стабилност на страната.

Междувременно обаче депутатите на ГЕРБ се събраха в парламента и решиха, че искат актуализацията да е с 330 млн. лева, а не с тази, която предлага МС.

200 млн. лева от допълнителните пари за НЗОК отиват за покриване разходите за болнична помощ, а останалите 25 млн. лева ще бъдат дадени за лечение на онкоболни. Финансовият министър настоява от страна на правителството Здравната каса да предприеме дисциплиниращи мерки, с които да се ограничат разходите на НЗОК./News.bg