Тройка стига за влизане в Алма матер

Новините

17-07-2014, 06:59

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Пада балът при правото, скача при журналистиката

С оценка среден 3 са успели да се класират кандидат-студентите в някои специалности в Алма матер на първо класиране. Това става ясно от минималните балове на първия етап от състезанието, които бяха представени вчера. Най-ниски са баловете при класическите и нови филологии. В някои от тях са се класирали дори зрелостници, кандидатствали с оценка от матура, на която са изкарали тройка.

Най-ниска е летвата при италианската, където балът при момчетата е паднал до 9,66 при максимален 24. При френската прагът е 10,29, а при испанската - 12,72. С доста ниски оценки са и приетите да учат математика. Най-ниският резултат при момчетата е 12,8, а при момичетата - 16,84.

С почти две единици се е сринал и балът при момчетата, мераклии да учат право – до 20,10 при максимален 30. Миналата година той беше 21,89. Това на практика означава, че при условие че кандидатите имат отлични оценки от дипломата, са успели да се класират с тройки на кандидатстудентските изпити. Занижен е и балът при момичетата, приети да учат право – до 24,81 при 25,45 миналата година.

Висок остава балът при една от най-престижните специалности в Алма матер – психологията – 27,05. Летвата за прием в публична администрация също почти не е мръднала от миналата година – 28, 65 при момчетата и 27,08 при момичетата.Там повечето класирани са отличници.

Покачило се е нивото и на кандидат-журналистите. Миналата година минималният бал при тях беше 23,39, а тази – с над единица отгоре до 24,88. В класирането са участвали 8929 кандидати. Те могат да се запишат от 16 до 18 юли или да потвърдят участието си във второто класиране. Документите, необходими за записването, се продават в книжарниците на Ректората. Младежите не трябва да забравят да представят и оригинал от дипломата си за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса и три паспортни снимки. Неприетите кандидати участват автоматично във второ класиране. То ще бъде обявено на 22 юли. В следващите три дни класиралите се на втори етап трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност.

Третото последно класиране излиза на 29 юли. Записването и при него е окончателно и трябва да бъде в периода 30 юли – 1 август 2014 г. включително.

Психологията отново най-желана. За поредна година психологията остава най-желаната специалност в Софийския университет. Най-много кандидати са посочили нея на първо желание. Традиционно втората най-желана специалност е „Право”, а третата - „Софтуерно инженерство”. Следващите най-предпочитани специалности са „Предучилищна и училищна педагогика”, „Медицина”, „Английска филология” и „Социални дейности”. Не са липсвали малко кандидати и за специалностите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, „Фармация” и „Публична администрация”.