Синдикатите: Учебниците са задръстени от информация

Животът

17-07-2014, 10:49

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Цената на учебниците в България е неколкократно завишена и не кореспондира с цената на книга или роман със същите обемни параметри

Учебниците по всички предмети са "задръстени" от информация, което е непростима грешка на издателите и екипите. В учебника трябва да има само ядрото от знания, а за останалото да се даде свобода на учениците, защото в много случаи информацията и погледът към нея остарява за месеци и дни, се казва в изявлението. Това заявяват от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". От организацията допълват, че подкрепят безрезервно ограничаването на вариантите за учебници до един, като поясняват категорично, че тази идея е на Синдикат "Образование" и на българските учители и родители от преди много години.

Според тях и без нов закон сега в България има държавни образователни изисквания за учебно съдържание по образователни области и е абсурдно да има по пет варианта за едно и също изискване. Различните учебници затрудняват безкрайно ученика, в случай че се премести от едно училище в друго, дори и без да е сменил профил, ако училищата ползват различни учебници, твърдят от синдикат „Образование", цитирани от news.bg

Те смятат обаче, че въвеждането на един вариант за учебници по всички предмети, далеч няма да реши проблема с неразбираемите и скъпи учебници в България. Реформата в учебните планове и учебното съдържание трябва да започне от годишния хорариум на учителите, който трябва да стане еднакъв към преподавателите по всички учебни предмети, посочват синдикатите.

От синдиката смятат, че цената на учебниците в България е неколкократно завишена и не кореспондира с цената на книга или роман със същите обемни параметри. Синдикат "Образование" е за фундаментално намаляване и оптимизиране на учебното съдържание и учебните планове, като посоката да бъде българския ученик, а питания да бъде българския учител, а не професора в университета. И чак тогава във връщането на единия учебник ще има смисъл, като и да не забравим да върнем истинската цена на българските учебници, настояват още синдикатите.