ДКЕВР натиска ВиК дружествата за индивидуални договори

Новините

17-07-2014, 17:21

Снимка:

wikipedia

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Несправедливо било водата от общия кран да се плаща пропорционално от живущите в сградата

От ДКЕВР съобщиха че постепенно ще се върви към индивидуални договори на ВиК дружествата с всеки клиент. На това решение се разчита, че ще спре кражбите и то трябва да се осъществи до две години, защото е свързано с големи промени в редица закони.

Задължителни общи условия за всички клиенти на ВиК в цялата страна ще бъдат определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране до месец. Днес предложенията на 51 дружества бяха подложени на обществено обсъждане.

Чакат се само предложенията на най-големия концесионер във ВиК – сектора – Софийска вода. Те ще бъдат внесени до края на месеца. Според гражданските организации новите условия са дискриминационни.

Кой обаче тогава ще плаща за загубите по трасето?

Съществува съмнение и че тази стъпка ще увеличи главно броя на администрацията, но няма да доведе до ефект.

Като изключително несправедливо се определя и положението, според което водата от общия кран, който се намира в повечето жилищни сгради в мазетата, се плаща пропорционално от етажната собственост, според това каква е личната сметка на всеки отделен клиент и без да се зачита дали реално е ползвал вода.

Комисията за защита на потребителите също излезе със становище по предложенията. Несправедливо според комисията е, когато водомерът е неизправен да ви се начисли служебно същата сметка като предходната година по същото време.

Комисията се обявява и против положението, според което задължително плащате сметката си за вода въпреки, че сте подали възражения срещу нея.

Общите условия ще бъдат гласувани от комисията на 11 август.