Борисов си харесал Орешарски за финансов министър в кабинет на ГЕРБ

Новините

18-07-2014, 11:20

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Признанието идва след като премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи сензационно признание в кулоарите на Народното събрание - харесвал Пламен Орешарски за финансов министър в бъдещо управление на ГЕРБ, съобщава News.bg. Това признание дойде, след като премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар.

Той недоумява защо червените са ядосани на премиера, че застава зад номинацията на Кристалина Георгиева. Партията победител трябвало да номинира еврокомисаря. Борисов е категоричен, че няма кой да бъде изправен като български конкурент на досегашния ни представител в ЕК.

Припомняме, заговори се за еманципация на премиера от БСП след дадената от него висока оценка за Георгиева.

Ако Орешарски се беше държал така преди една година и си беше дал оставката, ако го притискат по начина, по който в момента е видно, че БСП, ДПС и „Атака" са го притискали, сега можеше и да е кандидат за служебното правителство за пост, а и за наше правителство, обясни той. Попитан на какъв пост би сложил премиера в кабинет на ГЕРБ, Бойко Борисов бе категоричен: „Финансов министър". Във финансовите среди преди година Орешарски е сочен като добър финансист. И аз самият го харесвах като експерт, призна лидерът на ГЕРБ.

Министър-председателят обаче се поддал на натиска и не изразил нито едно от качествата си и сега се държал като псевдопремиер и псевдоексперт. Сега той си загуби името, смята Борисов. Той заяви, че с голяма радост и удоволствие партията му ще дойде на 23 юли в НС, за да осигури кворум и да гласува оставката на кабинета. Иначе Борисов не е склонен на компромис относно поведението на партията му в зала.

Според него хората трябвало да видят какво се случва в здравеопазването при управление на БСП, ДПС и „Атака". Вчерашните резултати в здравната, бюджетна и икономическа комисия за актуализацията на бюджета, той определи като лудост.  Мандатоносителят да не си подкрепя своето правителство, изненадан е лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че партията му с месеци е говорила, че трябва да се актуализира бюджетът на НЗОК. Надявам се това да е краят на това управление и агонията в държавата да престане, посочи Бойко Борисов.

По повод бъдещи консултации за постигане на консенсус, той не отговори категорично дали партията ще се включи. Причината - на досегашните консултации идвали различни социалисти и Борисов не знаел с кого точно трябва да преговаря. Искаме да се сложи всичко на масата и да се видят дефицитите, подчерта лидерът на опозицията. Имаме един чудовищен дефицит, категоричен е той. Борисов смята, че управляващите са излъгали хората, че КТБ ще отвори на 21 юли.