Илинден е! Почитаме светеца-господар на летните стихии

Животът

20-07-2014, 05:04

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес морето взема жертви

Българската православна църква почита днес паметта на Св. пророк Илия, наричан още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден - курбан за светеца. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

Денят на Св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името му.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Св. Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Повелител е на небесните стихии – господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете. Тази власт Бог му поверил при подялбата на света между светците. Според народната вяра, когато Св. Илия препуска по небето с огнената колесница, впрегната с четири коня има светкавици. Легендите разказват още, че когато светецът търкаля бъчви в небесата, тогава гърми на земята.

Ако Св. Илия се разсърди, той изсипва ледени зърна от ръкава си или заключва дъждовете в небесна пещера. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. У нас Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии.

Днес имен ден празнуват - Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.

Този празник в България носи и друг знак - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден.