Социалисти пак искат Станишев за лидер

Новините

20-07-2014, 08:14

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Номинацията му бе издигната от социалисти във Велико Търново

Изненадващо и името на Сергей Станишев се появи сред кандидатурите за нов лидер на БСП за конгреса на 27 юли. Тогава Станишев ще подаде оставка от поста, който заема от 13 години в партията.

Номинацията му бе издигната от социалисти във Велико Търново. Местните червени активисти излязоха с общо 7 предложения за водач на партията. Те са за Стефан Данаилов, Драгомир Стойнев, Михаил Миков Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

БСП-Монтана излезе с три кандидатури. Четири общински организации застават зад Миков, три - са за Стоилов, а една - за сочения за фаворит на Станишев за негов наследник - Стойнев. Предстоят още местни събрания.

Стойнев, Стоилов и Манолова - на тези имена за лидер на БСП залага БСП в Русе. Енергийният министър се ползва с най-голяма подкрепа, въпреки че Стоилов е депутат от дунавския град.

Областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов пък поделя номинации в региона със Стойнев, показаха резултатите от партийните събрания в региона. На по-малка подкрепа се радват Миков и Нинова. Официалните имена от Пловдив ще са ясни идната седмица.

БСП в Стара Загора също няма единна номинация за наследник на Станишев. Младежите социалисти харесаха депутата от Варна и близък сподвижник на сегашния лидер Красимир Янков. Вчера той заяви, цитиран от партийния пресцентър, че погледът му е насочен повече към парламентарния вот на 5 октомври, отколкото към деня на конгреса, но ако оглави БСП - може да победи Бойко Борисов.

БСП в Бургас номинира Стойнев, Стоилов и Корнелия Нинова. Зам.-шефката на парламента Мая Манолова нямала много гласове, защото не била посещавала партийците в морския град, обясниха социалисти.

Кандидати за поста са още Георги Кадиев и Жельо Бойчев. Всеки номиниран може да си направи отвод в деня на конгреса