Депутатите се жалват, че ги подслушват

Новините

21-07-2014, 13:36

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съмненията падат и върху близки и роднини

Депутати се жалвали от незаконно подслушване, става ясно от отчет на Националното бюро за контрол върху СРС-тата за месеците работа от създаването си, съобщава News.bg. 15 жалби от граждани са постъпили в Бюрото до момента. Сред тях има и депутати от управляващите партии. Те настояват да бъдат проверени дали спрямо тях са прилагани нерегламентирани СРС-та. На 10 от тези жалби е отговорено. До момента не е установено някои от тези лица, които са сезирали Бюрото, да са подслушвани нерегламентирано. В две от жалбите граждани се жалвали, че техни роднини ги следили и подслушвали, казус, който не е в правомощията на Бюрото.

Адвокат Менко Менков сезирал Бюрото за подслушване на клиента си Цветан Цветанов. Бойко Рашков увери, че е направено детайлно проучване. Проверката не е установила нерегламентирано ползване на СРС-та спрямо заместник-председателя на ГЕРБ. В момента Бюрото е сезирано от още известни личности, но по тези казуси Рашков отказа да разкрие подробности. 10 съдебни района е проверило то за 6-7 месеца работа от създаването си. Сред тях все още не е София, където е най-голямата концентрация на прилагане на СРС-та.

Софийският градски съд не е оставен на мира, поясни Рашков. Над 4000 СРС-та е разрешил СГС, стана ясно от коментара му, като изтъкна, че тенденцията е за намаляване на СРС-та. В последните години се намалява броят на приложените СРС-та, отчете директорът на бюрото. Около 8500 СРС-та се прилагат у нас, но той поясни, че това не означава, че това е и броят на лицата, които са обект на проследяване. Спрямо едно лице могат да се прилагат няколко оперативни способа, изтъкна Рашков. В някои от съдебните райони в страната изобщо не се ползвали СРС-та. Той не пожела да каже къде, но поясни, че въпросната област действала на принципа "парен каша духа".

Очертават се съдебни райони, където много отговорно се подхождало към разрешаването на исканията за прилагането на СРС-та. Такъв район е Бургас, където по думите на Рашков СРС-та се прилагали в пълно съответствие със закона.

Председатели на окръжни съдилища пък много мотивирано отказвали прилагането на СРС-та. 20 отказа направил един председател на Окръжен съд. Случвало се заявители, които не посочвали правното основание за прилагане на СРС-та. Бойко Рашков се закани проверките на Бюрото да продължат и нито един съдебен район да не бъде подминат.

Бюрото очаква от председателите на окръжните съдилища да са много по-взискателни към заявителите. Почти всяка седмица има проверки в ДАТО и ДАНС за прилагане на СРС-та. В тези служби от Бюрото срещнали смущение и известно непознаване на закона. Някои ни възприемат като парламентарен орган, посочи Бойко Рашков. Нелесни месеци претърпяло Бюрото за контрол върху СРС-тата от създаването си, както сподели неговият директор. Темата за СРС-та е много чувствителна, заяви Бойко Рашков. Според него създаването на бюрото не се приело радушно от тези, които трябва да бъдат контролирани. Дейност, която е забулена в тайнственост, създава възможност за злоупотреба, подчерта Рашков.

Освен 5-има членове, избрани от НС, в бюрото работят още 14 експерти - хора от службите със "стаж" в прилагането на СРС-та. Затруднение в работата на бюрото било изчакването на задължителния двумесечен срок за проверка на служителите, за да им се даде допуск до класифицирана информация.

Бойко Рашков отчете, че най-накрая Бюрото от юли има и свой офис. 10 вътрешноведомствени акта създало за тези месеци Бюрото, както и правилник за дейността си. Проведени са редица работни срещи за взаимодействие с останалите компетентни органи.

Около 1,5 милион лева е бюджетът на Бюрото за 2014 година.