Дядо Добри получи чудотворна икона за стогодишния си юбилей

Животът

22-07-2014, 13:54

Снимка:

Saintdobry.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дядо Добри стана на сто години!

Иконата е дело на зографка от Трявна

Дядо Добри получи Владимировската чудотворна икона по случай стогодишния си юбилей. Иконата е дело на зографката Анна Василева Френкева от грав Трявна.

Легендата за Владимировската чудотворна икона разказва, че през 1480г. нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл с голяма войска на река Угра, за да започне война срещу великия княз Йоан Василиевич. Москва била застрашена от обсада. Тогава великият княз се въоръжил с молитва и с благословението на Геронтий, митрополит на цяла Русия, и на своя духовник Васиан, ростовски архиепископ, излязъл срещу татарите на река Угра. И двамата светители усърдно умолявали великия княз мъжествено да се бори с езичниците в защита на православната вяра. Войските стояли една срещу друга продължително време, без да пристъпват към решителни действия.

Накрая, по застъпничеството на Пресвета Богородица станало дивно чудо: татарите били обхванати от страх и те, като се страхували един от друг, бягали, без да бъдат гонени от никого. Така премилостивият Бог, по молитвите на Пресвета Богородица, дарил на християните необичайна победа над враговете, без да бъде проливана кръв, и пощадил Своето достояние - град Москва и цяла Русия. Когато великия княз Иван Василиевич заедно със своя син - великия княз Йоан и с цялата войска се върнал в Москва, всички хора се изпълнили с извънредна радост и възхвалявали за славното избавление Бога и Пресвета Богородица, наречена Владимирска. 


Дядо Дори, известен като Светецът от Байлово навърши 100 години на 20 юли. От десетилетия събира пари за възстановяване на храмове из цяла България. Нека му пожелаем здравe. Добри вече е над всички други земни условности. Нека се помолим за застъпничеството му в неговите разговори с Всевишния. И нека е да още дълго сред нас, такъв какъвто ще го запомним винаги – благ, смирен, озарен със светлина.