Служебният кабинет съставен от бивши министри и депутати

Новините

23-07-2014, 06:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Служебен премиер трябва да е подуправителят на БНБ Калин Христов

Бивши министри и депутати ще бъдат част от новото служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Екипът вече бил готов, а държавният глава е провел разговори лично с всеки от членовете на временния кабинет, научи "24 часа".

Официално съставът му трябва да бъде обявен от Плевнелиев на 5 август.

Служебен премиер трябва да е подуправителят на БНБ Калин Христов, който в кабинета на Марин Райков бе министър на финансите. Христов е готвен и за министър на финансите по съвместителство, а му е предложен дори постът финансов министър в следващия редовен кабинет.Той обаче е единственият от поканените, който не бил потвърдил ангажимента си. Причината е, че Христов обмисля и възможността да смени Иван Искров, когато мандатът му изтече.

Ако Христов откаже, служебен премиер ще е шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, която в предното служебно правителство бе вицепремиер и регионален министър.

В това обаче регионален министър щяла да е Йорданка Чобанова, която съветва президента Плевнелиев по европейските въпроси.

За вътрешен министър в публичното пространство се спряга депутатът от СДС в 38-ото, 39-ото 40-ото и 41-ото НС Йордан Бакалов. Този пост е ключов, тъй като МВР има възлова роля за провеждането на предсрочните парламентарни избори. Пред "24 часа" Бакалов отрече да е бил канен за служебния кабинет. Обясни обаче, че ако имал възможност да оглави МВР, първата му работа ще е да премахне загражденията около парламента.

За социален министър в служебното правителство е бил поканен бившият шеф на НОИ Йордан Христосков. Той също е свързан с управлението на СДС и е един от авторите на пенсионната система. Tой отказа какъвто и да било коментар по темата.

Външният министър на НДСВ и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси е спряган за служебен министър на външните работи. "В момента съм на море със семейството си и не мога да коментирам подобна информация", каза Паси вчера. Понеже той все още не е потвърдил окончателно, алтернатива за МВнР бил секретарят на президента и бивш посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев.

Начело на правосъдното министерство пък щяла да бъде поставена съветничката на Плевнелиев по правните въпроси Наталия Киселова. Начело на икономиката щял да е отново съветник на президента - Евгени Ангелов. За транспорта съгласие е дал Кристиан Кръстев, който вече бе такъв в служебния кабинет на Марин Райков.

Премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на своето правителство в четвъртък сутринта, а в петък ще са дебатите в парламента. Със сигурност депутатите няма да работят днес, признаха пред "24 часа" от управляващото мнозинство. От ГЕРБ са категорични, че няма да влязат в пленарната зала преди гласуването на оставката.

Вчера Бойко Борисов не прати представител и на консултациите при шефа на НС Михаил Миков.

Според зам.-шефката на парламента Мая Манолова другата седмица парламентът ще работи, понеже кабинетът ще е вече в оставка. Очакванията са ГЕРБ да се включи в законодателната работа до разпускането на 42-ото НС на 6 август.