Министрите масово плащат крупни суми за съмнителни консултации

Новините

23-07-2014, 06:28

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Чиновниците продължават да получават солидни бонуси въпреки очевидно лошата си работа в области с драматични проблеми

Министерствата масово възлагат и щедро плащат на анонимни консултанти за дейности, които би следвало да са част от работата на администрацията. В някои от случаите са сключвани граждански договори със завидно възнаграждение за "устни консултации". Министерствата продължават да изплащат и крупни бонуси за добри резултати в сектори, в които има драматични проблеми.

Това показват официалните справки от ведомствата, изискани от ГЕРБ като част от процедурата за парламентарен контрол. Партията е поискала информация за раздадените бонуси на политическите кабинети, на държавните служители, сключените договори за външни услуги, наетите специалисти на граждански договор, договорите с медии. Вчера депутати представиха събраната информация за периода от 1 юни 2013 г. до 31 май 2014 г., като се оплакаха, че само 11 министерства са отговорили на въпросите, а от отговорите им не се разбира нищо, защото не се следва еднаква методика при отчитането на сумите.

Сред лидерите по сключени граждански договори продължава да е земеделското министерство. Земеделският министър Димитър Греков, който шумно се оплакваше от наследените граждански договори, за 1 година е подписал 110 нови на стойност 570 251 лв. Това прави средно по 5184.1 лв. на граждански договор. Сериозни суми по сключени договори за услуги с физически лица отчита и социалното министерство. Броят на договорите не е посочен, но стойността им възлиза на 760 932.7 лв. От отговора на екипа на Хасан Адемов все пак става ясно, че част от тези външни експерти са наемани по линия на изпълнение на Оперативна програма "Човешки ресурси".

На външни консултанти се е опирало редовно и Министерството на здравеопазването. Таня Андреева отчита за една година 176 граждански договора на стойност 354 574.57 лв. Според предшественичката й на поста - Десислава Атанасова от ГЕРБ, част от договорите за външни експертизи са откровено скандални. "Има сключвани договори с предмет предоставяне на експертна помощ за организиране на работни групи. За такова нещо са платени 5000 лв. Има плащани 15 000 лв. по договор за предоставяне на устни консултации, министерството е плащало устни консултации и в областта на медийната политика", обясни Атанасова. Според Атанасова са много съмнителни и сключените 150 едномесечни граждански договора на 30 май т.г. със задача изготвяне на медицински стандарти. "Медицинските стандарти са готови, не знам какво ще работят по тях", коментира Атанасова.

И други министерства са поверявали на външни консултанти дейности, за които бюджетът така или иначе плаща на администрацията. Лиляна Павлова от ГЕРБ даде пример със сключен от Министерството на регионалното развитие договор за подготовка на материали за международни прояви и конференции. С тази дейност е натоварена дирекция от 13 души, изтъкна Павлова, без да сочи стойност на договора. Подобен скандален контракт имало и в областта на изготвянето на актове за публична държавна собственост.

Екоминистерството пък е платило на външен изпълнител 958 000 лв. за изготвяне в рамките на 2 месеца на анализ на политиката в областта на управлението на отпадъците. То е разчитало на консултант с опит в областта на опазване на околната среда да го съветва по градоустройственото планиране и развитие на Царево, където възникна шумен скандал.

Един от най-куриозните договори е възложен от инвестиционния министър Иван Данов. Той е за външна услуга с предмет "осъществяване на функции, свързани с държавната политика за устройствено планиране". Според ГЕРБ това означава, че Данов е възложил функциите си на министър на външен експерт. "По този договор са плащани месечно около 1300 лв.", обясни Лиляна Павлова.

"Сега" не успя да провери вчера всички твърдения на ГЕРБ, тъй като се оказа, че отговорите на поставените въпроси са публикувани само частично на сайта на НС и от тях липсват приложенията. Публикуваната част от отговорите все пак онагледява любопитни тенденции. От отговорите става ясно, че различните министри имат различно отношение към изплащането на бонуси на членовете на политическите си кабинети. Докато някои министри - например на социалната политика и на земеделието, отговарят категорично, че членовете на политически кабинети не взимат бонуси за постигнати добри резултати, други са предпочели да не отговорят на този въпрос. Министерският съвет е сред мълчаливите, като отчита брутната получена сума от членовете на политическия кабинет, включително основна заплата и ДМС, без да дава повече детайли. Брутна сума, без информация за бонусите на политическия кабинет, са предоставили също транспортното и икономическото министерство. Любопитен факт е, че на фона на предоставените данни икономическият министър работи с един от най-скъпите политически кабинети - за една година членовете му - 5 души - са взели 347 345 лв. общо заплати и ДМС. Сред министерствата, посочили точни суми, са правосъдното - с дадени 4906 лв. бонуси при общ разход за възнаграждения от 97 341.6 лв., здравното - 14 578 лв., вътрешното - с едва 1247 лв. за бонуси и 340 лв. - за награди.

Според ГЕРБ за бонуси, заплати, консултантски възнаграждения кабинетът е изхарчил за 1 година 13 млн. лв. От ГЕРБ все пак се застраховаха, че тази сума е смятана на базата на предоставените справки, в които министерствата не отчитали еднакви неща. На въпрос на "Сега" ще поеме ли изричен ангажимент гражданските договори и договорите за външни услуги да са публични по регламент при евентуално участие на ГЕРБ в управлението Лиляна Павлова отговори най-общо, че партията винаги се е стремяла да е публична. Подобни скандали с отделни министерства имаше и при управлението на Бойко Борисов.