Борисов пак премиер, ако ГЕРБ спечели изборите

Новините

23-07-2014, 09:57

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Влизат на заседание на НС само за оставката на кабинета

И днес заседание на парламента не се проведе поради липса на кворум, стана ясно преди минути. Очаквано ГЕРБ, чиито депутати са в НС, не влязоха в пленарната зала. В ефира на Нова ТВ малко по-рано тази сутрин лидерът на партията Бойко Борисов обясни, че неговите депутати ще влязат единствено за да гласуват оставката на кабинета "Орешарски", но призова тройната коалиция "Атака"-БСП-ДПС да си осигурят кворума, с който управляваха една година. "БСП да не плачат, че ГЕРБ не били в залата. Те неморално, без никакво право, управляваха една година и доведоха държавата до катастрофа. Да си сърбат тази седмица всичката попара, която си надробиха за една година", каза Борисов.

"Ако нямаме 121 депутати и не можем да направим сами правителство, ще оставя ГЕРБ в опозиция. Ако имам пълно мнозинство, тогава мога да каня други партии, но не могат да ми скачат по главата", заяви Борисов. Ако нямаме мнозинство, ще трябва отново БСП и ДПС да управляват, каза още той.

Запитан кой ще бъде премиер в случай на коалиция с Реформаторския блок, откъдето смятат, че Борисов не е добра кандидатура, той каза, че най-естественото нещо е първата политическа сила да излъчи премиер и не вижда кой друг може да заеме поста, ако ГЕРБ спечели изборите.

В отговор на въпроса защо отново го обичат медиите, които доскоро го нападаха непрекъснато, Борисов каза, че вестници не чете и не гледа телевизия освен новинарските емисии и няколко определени предавания. Той отрече да има сближаване с тях.

Лидерът на ГЕРБ призова Цветан Василев да се прибере в България и да даде пресконференция, на която да обясни всичко. Борисов смята, че ударите по КТБ са подобни с ударите срещу ГЕРБ преди година.

По темата за КТБ Борисов заяви, че най-важното и първо е управителят и подуправителят на БНБ незабавно да се отстранят. Неслучайно казах и изпратих писмо, когато влезе прокуратура, НАП и комисия за конфискация с целите си проверки и кажат парите в КТБ какви са – дали имат платени данъци.

На въпрос кога е разбрал, че Иван Искров не си върши работата, след като беше преизбран с гласовете на ГЕРБ по време на управлението на неговата партия, Борисов каза: "Именно, за да се демонстрира спокойствие и приемственост бе преизбран той. Ние имахме проблеми с банките по време на нашето управление, но никой не разбра."

"Безспорно е че войната между тези двама души и особено медийната война между тях, две седмици някъде се говореше за убийства, за обиски, за какво ли не, което нажежи обстановката около тази банка. Именно тогава е било времето, когато БНБ е трябвало да се подготви за този срив", коментира Бойко Борисов скандалите между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Той отказа да коментира израстването на Делян Пеевски. Борисов припомни "какво са правели тези двама души с обсадата на медиите си пред къщата ми".

Очаква се днес кабинетът "Орешарски" да подаде оставка след редовното заседание на Министерския съвет и ако това се случи, тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или петък.