Още седмица дъжд, август ще е летен

Животът

23-07-2014, 11:09

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бурята днес ще е следобед

И идната седмица ще има дъждове във вторник и сряда, но август твърдо ще е летен. Това каза пред bTV климатологът доц. Георги Рачев.

Има някои природни явления, които могат да бъдат прогнозирани, като торнадо например, но градушките посмъртно не могат да бъдат прогнозирани, коментира той. Много е трудно да се каже къде и колко ще падне град, допълни Рачев.

Той гарантира, че август месец ще бъде сух и топъл. Професорът не се нае да прогнозира каква ще бъде зимата, но посочи, че според народните поверия може да се ориентираме по така наречените горещници - 28,29 и 30 юли. Ако през тези дни времето е горещо, зимата ще бъде студена, но в случая ще бъдат "шарени", посочи доцентът.

За днес жълт код е обявен във Варна и всички останали области на страната. Кодът за потенциална опасност е заради очаквани бури с дъжд и гръмотевици.

Днес по Черноморието ще бъде предимно слънчево до обед, но по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък на места ще превали и прегърми. Ще има краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки, педупредиха от НИМХ-Варна.