Всички в парламента за оставката

Новините

24-07-2014, 07:30

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Освобождават кабинета днес, ГЕРБ и "Атака" в зала, чакат рекорден кворум

Кабинетът "Орешарски" подаде оставка след 420 дни на власт. След като цял ден в сряда държавата се чудеше дали днес ще е денят Х, точно в 17,59 часа оставката бе депозирана в деловодството на парламента. А малко по-късно депутати от опозицията я публикуваха в социалните мрежи.

Невиждан от старта на 42-ото Народно събрание кворум чакат депутати днес. Повод е точка първа от дневния ред - оставката на кабинета "Орешарски". Тя бе подадена вчера точно 1 минута преди края на работния ден и точно една година след т.нар. "нощ на белия автобус". Документът бе изпратен на депутатите по куриер. Оставката бе входирана в деловодството на Народното събрание точно с 17,59 часа, минути по-късно стана най-споделяното нещо във Фейсбук. Това стана след 420 дни управление.

ГЕРБ и "Атака" се връщат в пленарната зала за гласуването, с което министрите ще бъдат освободени. Единствено Волен Сидеров обяви, че няма да присъства, защото имал срещи.

"Толкова закъсняла оставка, че като знам каква разруха оставят след себе си, не можах да й се зарадвам!", коментира светкавично в социалната мрежа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Съпартийците му обаче се поздравяваха с оставката и се заричаха, че сега ги чака само работа. Хората, които искаха оставката, няма да живеят по-добре след нея, коментира от името на БСП Антон Кутев. Не знам кому беше нужно това нагнетяване на напрежение, заяви Лютви Местан. Волен Сидеров пък си приписа заслуга и обяви в Туитър: "Атака успя да свали корумпираното правителство на БСП, ДПС и ГЕРБ. #оставка". Тази оставка е решение на Борисов и Местан, стана факт, след като нахлух в парламента, коментира и лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Цял ден вчера държавата гадаеше ще има ли оставка и кога. Чиновниците в отделните ведомства даже си правеха облози. Очакваше се това да се случи веднага след заседанието на Министерския съвет, което продължи четири часа. Във видимо добро настроените министрите започнаха да пристигат в сградата на "Дондуков" 1 малко преди 10 часа. "Кабинетът много отдавна е готов да си подаде оставката", каза на влизане вицепремиерът Цветлин Йовчев. Той допусна, че това ще се случи до края на вчерашния ден.

Военният шеф Ангел Найденов обаче вся смут, като предположи, че оставката на кабинета ще бъде гласувана от депутатите чак в петък. "Това беше последното заседание на кабинета преди оставката, гледахме доста точки", заяви вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието. И допълни, че напускането на правителството зависи само от волята на премиера. "Много се спекулира с оставката. След няколко часа ще разберете", загатна Бобева за предстоящото оттегляне на правителството. Около 10 минути след като то бе депозирано в Народното събрание, социалните мрежи се изпълниха с коментари. "Честито", хайде с шампанско пред парламента" и "Успяхме", пишеха хората във Фейсбук.

Следващата сряда Министерският съвет ще проведе първото си заседание като правителство в оставка. То беше избрано от 42-то обикновено Народно събрание на 29 май 2013 г. с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС. И си отива точно година след сблъсъците пред парламента, когато жандармерия се опита да изведе с бял рейс блокираните в парламента депутати.